Намалява нивата на лошия холестерол в кръвта и забавя стареенето

Намалява нивата на лошия холестерол в кръвта и забавя стареенето
Прегледи: 818
4.3/5 (3 гласа)

Холестеролът е восъчно вещество, от което тялото се нуждае, за да изпълнява жизненоважни функции в него, включително: създаване на хормони, витамин D и клетки. Организмът е отговорен за производството на необходимото количество от споменатото вещество за необходимите задачи.

Количеството на този липид обаче може да се увеличи бавно по две причини. Единият се дължи на генетични, наследствени или хормонални фактори, тоест някои хора, поради определени дисбаланси, карат тялото да произвежда повече холестерол, отколкото е необходимо.

От друга страна, хората, които злоупотребяват с приема на свръхпреработени и богати на мазнини храни и продукти, ще повишат нивата на холестерола в кръвта си. Когато това се случи, за тялото става невъзможно да използва цялото това количество, поради което холестерола започва да се прилепва към стените на артериите, предотвратявайки оптималното достигане на червената течност и кислорода до органи като сърцето или мозъка. Това може да доведе до инфаркт или инсулт.


Може да ви интересува

Това заболяване често се диагностицира при хора в напреднала възраст или такива, които вече са достигнали етапа на стареене, но все по-често се среща при млади пациенти поради техните лоши хранителни навици и заседнал начин на живот.

Намалява нивата на лошия холестерол в кръвта и забавя стареенето

За да избегнете това и други състояния, най-доброто нещо винаги ще бъде превенцията. Идеята е да се следва здравословен и балансиран хранителен план, който съдържа храни от всички групи (протеини, въглехидрати в естественото им състояние, плодове, зеленчуци, здравословни мазнини и ядки), в подходящи количества за всеки човек.

Също така е уместно да спортувате или да правите физическа активност често, идеята е да го правите поне пет дни в седмицата по 30 последователни минути. В допълнение към правилното хранене и упражненията е уместно да се ограничат епизодите на стрес, на които човек е изложен ежедневно, и в същото време да се спи съответния брой часове през нощта, в зависимост от възрастта на всеки човек.

Има храни, които могат да дадат допълнителен тласък в борбата за удължаване на живота и предотвратяване на безброй заболявания. Суперхраната, която искаме да подчертаем, е якон. Тази грудка обикновено се събира в топъл климат, има хрупкава текстура и много приятен вкус. Корените и листата на този продукт са годни за консумация и могат да се консумират както сурови, така и варени.

Листата обикновено се използват за приготвяне на инфузия. Сокът от якон също обикновено се приготвя или яде като ябълка.

Корените на якона съдържат фенолни съединения, те се считат за антиоксидантни компоненти, следователно могат да се борят със свободните радикали, които искат да атакуват клетките, предотвратявайки и борейки се с преждевременното стареене.

Може да ви интересува:  Билковият чай, който изчиства слузта от синусите, белите дробове и носа!

Храната се препоръчва да се консумира и от хора, които са диагностицирани с високи нива на холестерол или които искат да предотвратят повишаването на нивата на това вещество. Тази храна намалява нивата на лошия холестерол в кръвта, докато повишава добрия холестерол. Важно е да запомните, че приемът на този продукт не замества лекарствата на медицинския специалист или неговите препоръки.

Намалява нивата на лошия холестерол в кръвта и забавя стареенето

Как да консумирате тази грудка

Якон може да се консумира в сурови или варени салати, като следобедна храна или лека закуска. За да го консумирате суров е необходимо само да отстраните кората. В допълнение към това, тази грудка може да бъде закупена и под формата на брашно, което може да се използва за приготвяне на хляб, сладкиши и сладки например.

Други начини за консумация на якон са:

1. Чай от якон

Коренът на якон може да се използва за приготвяне на чай. Той помага за понижаване на кръвната захар, подобрява стомашно-чревните проблеми и помага за понижаване на холестерола, освен че има антиоксидантни, противоракови и антимикробни свойства.

Съставки

2,5 г корен от якон
250 мл вода

Начин на приготвяне

Поставете водата в тенджера, след като заври, добавете корена от якон и го варете за 10 минути. Махнете от огъня, оставете запарката да престои 5-10 минути, прецедете и пийте по 1 чаша от този чай.

2. Сироп от якон

Якон може да се използва и под формата на сироп за подслаждане на храни като кисело мляко, поставяне в палачинки или приготвяне на смутита, например, замествайки захар или мед.

Предимството на сиропа от якон е, че той е естествен продукт, който осигурява малко калории, 1 чаена лъжичка осигурява 20 kcal, това е така, защото е богат на FOS, главно фруктани, и неразтворими фибри като инулин, което означава, че не всичко се усвоява и абсорбира се в червата.

3. Якон на прах

Якон на прах е отличен за добавяне към кисело мляко или за използване като съставка в смутита, например, тъй като придава сладък вкус и повишава хранителната стойност на тези храни. Може да се използва и за заместване на мазнините, тъй като прави ястията по-кремообразни. Обикновено дневната препоръка за якон на прах е 1 супена лъжица (приблизително 12 g).


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *