Дъвчете сух карамфил! Може да направи чудеса с тялото ви

Прегледи: 920
5/5 (9 гласа)

Карамфилът е подправка, широко използвана в кулинарията, която, както подсказва името й, осигурява интензивен аромат на сладки и солени ястия. Но освен кулинарните му приложения, това е лечебно растение с множество ползи за здравето.

Можете да го използвате по различни начини: в запарка, етерично масло, външно в мехлеми, шампоани… а също и директно да дъвчете сух карамфил.

КАКВО Е ПОЛЗНОТО ОТ ДЪВЧЕНЕТО НА КАРАМФИЛ?
Първото нещо, което трябва да знаете, ако ще дъвчете карамфил за медицински цели е, че той има много силен и пикантен вкус, главно поради евгенола, и че много хора го намират за неприятен, въпреки че има и други, които свикват с него.


Може да ви интересува

КАРАМФИЛ ПРОТИВ ЗЪБОБОЛ
Облекчаването на зъбобол е основната традиционна употреба на дъвченето на карамфил и много хора намират временно облекчаване на болката с това лекарство. Вземете един карамфил и го поставете директно върху зъба, който причинява болка, като го държите там за няколко минути. По този начин химическите вещества, които съдържа, ще бъдат освободени и малко по малко ще действат ефективно срещу дискомфорта, намалявайки интензивността му. Ще видите, че облекчението, което ви дава, е почти мигновено.

От друга страна, антимикробните ефекти на карамфила помагат за грижата за оралното здраве и подобряват дишането. Също така ще го откриете карамфила като част от различни продукти за грижа за устната кухина, като води за уста или пасти за зъби.

Може да ви интересува:  Пиенето на този чай на празен стомах има много ползи за здравето

Редовната употреба на вода за уста, направена от масло от чаено дърво, карамфил и босилек, е ефективна като антимикробно средство и срещу зъбна плака и гингивит.

КАРАМФИЛ ЗА ХРАНОСМИЛАНЕ
Друга широко разпространена употреба на карамфил е за подобряване на храносмилането и облекчаване на проблеми като подуване на корема или газове. Дъвченето на карамфил стимулира производството на храносмилателни ензими, които подпомагат храносмилането.

Освен това неговите етерични масла имат антимикробни свойства, които помагат да се убият нежеланите бактерии в червата, което насърчава здравето на червата. За тази индикация може да се приема и като чай, така че вкусът няма да бъде толкова интензивен.

КАРАМФИЛ ЗА ОБЛЕКЧАВАНЕ НА ГАДЕНЕ
Освен за подобряване на храносмилането, карамфилът традиционно се използва и като средство срещу гадене и повръщане и за стимулиране на апетита. Дъвченето на карамфил може да помогне на тези, които са склонни към стомашно разстройство след хранене.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *