Домашен лек за здраво сърце, черен дроб и по-добро храносмилане

Прегледи: 58
5/5 (2 гласа)

Още в древността растението синап (линкура) се е използвало като много ефективно лекарство, но тогава не са знаели за лечебния му химичен състав. Използван е за лечение на ухапвания от животни и леки наранявания, тази употреба остава и днес, но се е разширила значително. Синапът може да помогне при различни сериозни заболявания като камъни в жлъчката или киселини.

КАКВО Е СИНАП И КАК ИЗГЛЕЖДА РАСТЕНИЕТО?
Синапът е многогодишно растение, което се счита за лечебно повече от 2000 години. Това е традиционна медицина в много европейски народи. Освен това е честа добавка към алкохолни напитки като вино или ракия.

Латинското наименование е Gentiana lutea и още тогава се е препоръчвала за укрепване на имунитета и като лек при стомашни и храносмилателни проблеми. В Европа расте от Пиренеите, през Алпите до Карпатите. Вирее най-добре в планините, на надморска височина от 500 до 1500 метра.


Може да ви интересува

Външният вид на растението е специфичен поради разпознаваемия жълт плод. Видът, който е най-лечебен и най-използван е жълтата линкура. Частта, която най-често се използва за здравословни цели е коренът. Разделя се на 2 до 10 по-дебели части от корена.

ПОЛЗИ, КОИТО СИНАПА ИМА ЗА СТОМАХА
Това растение е изключително здравословно, носи ни различни ползи. Това, с което е най-известно, определено е ефектът му върху стомаха и храносмилането като цяло. Синапът се смята за най-горчивото лечебно растение. Такъв горчив вкус се придава от вещества като амарогентин, горчиви глюкозиди и хетерозиди. Тези съединения предизвикват секрецията на сокове в стомаха и по този начин ускоряват метаболизма.

Поради тези свойства се препоръчва особено за реконвалесценти, които могат да помогнат за по-бързото им възстановяване от заболяването. Насърчава връщането на апетита, възстановява чувството на глад и по този начин връща тялото към естествения му баланс. Затова чаят от линкура се използва за лечение на анорексия и диспепсия.

Съпътстващ симптом на диспепсията са неприятните киселини (гастрит), връщането на киселина в хранопровода, както и газовете. Хубавото е, че горчицата решава всички тези проблеми. Отново е необходима и корекция на диетата, в която най-добра се оказа антигастритната диета.

Много хора, страдащи от анорексия, имат проблем с диспепсия, когато ядат повече и повече храна. Просто стомахът им не е свикнал. Редовното пиене на здравословна напитка не само ще възстанови апетита ви, но също така ще изчезне храносмилателната болка, която често се появява при пациенти с анорексия. Тяхното възстановяване постепенно ще протича по-бързо с по-малко негативни последици.

СЪРЦЕ, ЖЛЪЧЕН МЕХУР И ХОЛЕСТЕРОЛ
Друга здравна полза от синапът като лекарство е положителният му ефект върху секрецията на жлъчката и жлъчния мехур. Може да предотврати и облекчи симптомите на камъни в жлъчката. Това заболяване възниква, защото този орган обикновено съхранява големи количества холестерол. Има до три чаши на ден, както и други вещества, които улесняват разграждането на мазнините в тялото.

Може да ви интересува:  Природен лек за диабет! Естествено понижаване на кръвната захар само с 1 мощна съставка

Той стои под черния дроб, откъдето целият холестерол идва в него. Камъни се образуват, когато има твърде много холестерол и той се втвърдява. За съжаление, ако заболяването не се лекува, то може да се влоши, тъй като камъкът нараства все повече и повече и затруднява нормалното функциониране.

Синапът лекува камъни в жлъчката, като насърчава по-голямото отделяне на сок в дванадесетопръстника. Той помага за намаляване на холестерола и ускорява процеса на създаване и използване на жлъчката в тялото. По този начин се елиминира възможността за образуване на камък или неговото развитие.

Ето защо това изключително лековито растение се препоръчва на хора със затлъстяване, особено на жени. Причината е, че те имат много по-голям шанс да се образува този неприятен камък. Освен това, чрез повлияване на по-малко съхранение на холестерол, вие също намалявате появата на триглицериди в кръвта. И ако имате проблеми с кръвната картина, не се колебайте да опитате този чай.

КАК ОЩЕ МОЖЕ ДА ВИ ПОМОГНЕ СИНАПА?

Синапа често се използва като лекарство за черния дроб, тъй като има детоксикиращо действие. С течение на времето в този орган се натрупват голям брой токсини от тялото и той не може да функционира правилно. Тогава страда целият организъм. Пречистването на черния дроб е най-необходимо за хора със затлъстяване, хора с лошо кръвно, както и алкохолици.

Само пиенето на напитки от линкура няма да ви помогне много, защото преди всичко трябва да промените диетата си. Тази здравословна напитка ще ускори процеса и ще намали болката и симптомите, но не е панацея. Нищо няма да се промени, освен ако не промените нещо в диетата си. Линкура се използва от древни времена като лекарство при ухапвания от животни, леки наранявания, натъртвания и удари. Опитайте компреси от линкура при тези състояния.

РЕЦЕПТА ЗА ЧАЙ ОТ СИНАП

Това е рецепта за студен чай. Не се препоръчва варенето на синапа, най-добре е да престои в студена вода.

Залейте 30 грама ситно нарязан корен от синап с литър и половина вода. Важно е коренът да се отреже възможно най-дребно, за да може растението да пуска по-добре естествените си сокове. Оставете чая от линкура да престои два дни. След това можете да пиете по 200 мл от него преди всяко хранене. Съхранявайте в хладилник, за да запазите чая свеж.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *