Мощно растение за първа и последна помощ: Цъфти през цялото лято

Прегледи: 1 034
5/5 (9 гласа)

Има растения, които наистина са изключително ценни. Това е едно от тях – бял равнец. (Наименование на латински: Achillea millefolium). Наред с глухарчето и копривата, това е друга световно достъпна билка за първа помощ. Красивият бял равнец не е растение, което е останало незабелязано. Неговите противовъзпалителни и заздравяващи рани качества са били добре известни в древността.

Цъфти от юни или юли в зависимост от надморската височина до септември. Цветните върхове, вариращи от бяло до оранжево през жълто или златно, се събират в пълен цъфтеж.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА НА БЯЛ РАВНЕЦ


Може да ви интересува

Белият равнец съдържа етерично масло с хамазулен, камфор и линалол, флавоноиди, сесквитерпенови лактони, аквилеин, бетаин, мастни киселини и танини.

Той е високо ценен и използван в народната медицина, която не без основание му приписва безкрайно много възстановителни качества. Това е много универсално растение, което се отличава преди всичко със своята противовъзпалителна, спазмолитична, кръвоспираща и лечебна сила.

Показан е при храносмилателни разстройства, за облекчаване на стомашно-чревни спазми, гадене и повръщане. Стимулира отделянето на стомашен сок и жлъчка и повишава апетита.
Намалява възпалението в черния дроб и жлъчния мехур и насърчава разтварянето и елиминирането на камъни в жлъчката и бъбреците.

Може да ви интересува:  Суперхраната, която намалява излишната пикочна киселина! Природно решение при подагра и камъни в бъбреците

Белият равнец е сродно растение за женското здраве, което се препоръчва като лечебно средство, за регулиране на периода при нередовна или прекомерно обилна менструация, за облекчаване на предменструалното напрежение и мускулни крампи, за насърчаване на тазовата циркулация и за лечение на други проблеми като вагинална левкорея.

Белият равнец действа върху костния мозък и стимулира образуването на червени кръвни клетки в него. Ето защо при заболяване на костния мозък, ако всяко друго лекарство не помага, струва си да опитате чай от бял равнец.

Ефективен е и като валиден стимулант на кръвта при разширени вени, флебит и хемороиди. Също така е добро средство за насърчаване на заздравяването на рани и за ускоряване на заздравяването на рани и язви в устата.

КАК ДА СИ ПРИГОТВИМ ЧАЙ ОТ БЯЛ РАВНЕЦ

Съставки

1 чаена лъжица изсушен цвят 
200 мл вода

Начин на приготвяне

Заливаме билката с врялата вода и похлупваме чашата, като оставяме за 20 минути. След това прецеждаме чая и изпиваме. Можем да пием до 2 чаши на ден. 


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *