4-те домашни начина да приемате лимон за понижаване на кръвната захар

Прегледи: 838
5/5 (7 гласа)

Диабетът може да има сериозни усложнения, ако не се контролира правилно, включително сърдечно-съдови заболявания, увреждане на бъбреците и проблеми с очите. Поради тази причина е важно да се следва лечение, ръководено от здравни специалисти, и да се възприемат добри навици като балансирана диета и редовни физически упражнения.

Що се отнася до храните, има някои, които могат да се консумират често, тъй като те са полезни за понижаване на нивата на кръвната захар. Лимонът е един от тях. Този цитрусов плод има високо съдържание на витамин С, богати свойства и има нисък гликемичен индекс, поради което помага за контролиране на нивата на глюкозата при хора с диабет.

В допълнение, лимонът съдържа значително количество фибри, главно под формата на пектин, който забавя храносмилането и усвояването на въглехидратите, допринасяйки за постепенно и контролирано повишаване на кръвната захар.


Може да ви интересува

Този цитрусов плод също е богат на антиоксиданти, които помагат за защита на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали, които се произвеждат в тялото в резултат на метаболитни процеси и излагане на външни фактори.

Като намаляват оксидативния стрес, антиоксидантите спомагат за поддържането на здравето на клетките на панкреаса, които са отговорни за производството на инсулин, хормонът, който регулира нивата на глюкозата.

След като вече знаете хранителната стойност и ползите от него, открийте в тази статия 4-те начина да приемате лимон за понижаване на кръвната захар.

Може да ви интересува:  Това са многобройните лечебни свойства на цикорията

Как да пиете лимон за намаляване на кръвната захар

Вода с лимон: Изстискването на сока от половин лимон в чаша топла вода и изпиването му на празен стомах помага за хидратиране и осигуряване на малко количество витамин С, което е важно за контрола на глюкозата.
В запарки: тънки резенчета лимон са отлични компаньони за билкови запарки. Не само ще ви даде освежаващ вкус, но и ще осигури някои полезни за здравето антиоксиданти.
Дресинг за салата: Здравословен и вкусен дресинг може да се направи чрез смесване на лимонов сок, зехтин, оцет и подправки. Това може да работи като идеална алтернатива за замяна на други дресинги, налични на пазара и с високо съдържание на захар.
Хранителна подправка: изцедете няколко капки лимон върху храни като риба, пиле, зеленчуци или супи, те добавят нотка на свеж и кисел вкус, като по този начин избягвате добавянето на допълнителна захар или сол.

Въпреки че консумацията на лимон е добра за управление на нивата на кръвната захар, също така е важно да следвате балансирана и контролирана въглехидратна диета, да поддържате активен начин на живот и да се подлагате на редовно медицинско наблюдение, ако страдате от диабет или преддиабет.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *