Домашен лек за понижаване нивата на излишната пикочна киселина

Прегледи: 373
5/5 (4 гласа)

Натрупването на пикочна киселина в тялото може да причини дискомфорт и дългосрочни здравословни проблеми. Ако търсите бързи решения за намаляване на тези нива, ние ви представяме най-ефективният трик.

Дисбалансът в нивата на пикочната киселина в кръвния поток, известен като хиперурикемия, е един от факторите, които причиняват появата на болезнена подагра. Пикочната киселина, химично съединение, получено в резултат на процеса на разграждане на пурините, играе решаваща роля в този проблем.

Въпреки че човешкото тяло генерира пурини естествено, тези вещества присъстват и в определени храни и напитки. Когато тялото произвежда твърде много пикочна киселина или не я елиминира правилно чрез урината, могат да възникнат различни здравословни усложнения.


Може да ви интересува

Прекомерното натрупване на пикочна киселина в кръвта може не само да предизвика заболявания като подагра или бъбречна недостатъчност, но също така действа като окончателен рисков фактор за дългосрочно развитие на сърдечно-съдови заболявания и нарушения в метаболитната система. При наличие на високи нива на пикочна киселина е наложително да се действа незабавно, за да се противодейства на тази ситуация.

Издайническите признаци на повишени нива на пикочна киселина не остават незабелязани. Обикновено тези симптоми се проявяват чрез остра болка и подуване на ставите, предимно в пръстите на ръцете, коленете, глезените, петите и пръстите на краката. Тези симптоми могат дори да ограничат подвижността на засегнатите стави.

Ефектите от повишената пикочна киселина обаче отиват по-далеч. Това явление също води до зачервяване на ставите, достигайки дори точката, в която засегнатата област се чувства по-топла на допир. Неуспешното коригиране на излишната пикочна киселина може да доведе с течение на времето до деформации на засегнатите стави.

В някои случаи хората, страдащи от високи нива на пикочна киселина в кръвта си, могат да се сблъскат с образуването на камъни в бъбреците. Това състояние се характеризира със силна болка в лумбалната област и затруднения при уриниране, което води до усложнения в кръста и уринарната функция.

Как бързо да намалим пикочната киселина

Ефективното управление на високите нива на пикочна киселина в организма намира изключително подходящ инструмент при трансформирането на диетата. Тази тактика, подкрепена от здравни експерти, включва селективно елиминиране на храни, които влияят на производството на пикочна киселина, както и включване на по-здравословни опции, които помагат за поддържане на оптимален баланс.

Първата неизбежна стъпка в това пътуване е изключването на онези храни, богати на пурини, считани за прекурсори на това съединение в тялото. Вземането на информирани решения относно избора на храна ще играе решаваща роля в този процес.

Може да ви интересува:  Кажете сбогом на паразитните инфекции с този естествен лек! Чревните паразити изчезват завинаги

В усилията за намаляване на нивата на пикочна киселина хидратацията се очертава като основен стълб. Препоръчва се редовна консумация на вода, включваща между 1,5 и 2 литра на ден, за стимулиране на бъбречната функция и улесняване на елиминирането на пурините, отговорни за увеличаването на пикочната киселина чрез урината. В допълнение към водата, опции като зелен чай и глухарче могат да допринесат за метаболитния баланс.

Фокусът върху подбора на протеин също играе водеща роля. Предпочитанието към постно месо като пилешко, пуешко и заешко, както и към бяла риба като морски език и хек е от съществено значение за поддържане на нивата на пикочната киселина под контрол.

Цитрусовите плодове, като портокал, лимон и грейпфрут, са ключови съюзници в търсенето на метаболитен баланс. По същия начин, включването на сортове като череши, ягоди, малини, червени боровинки, ябълки, грозде и банани допринасят за намаляване на нивата на пикочна киселина.

Освен това се препоръчва умерена консумация на сурови или печени ядки, нискомаслени млечни продукти и разнообразие от зеленчуци като целина, карфиол, праз и зелен фасул, които имат значителен принос в процеса на регулиране.

Значително влияние оказва и изборът на млечни продукти. Препоръчително е да изберете алтернативи като обезмаслено мляко, нискомаслени кисели млека и обезмаслени сирена. Включването на здравословни масла, като зехтин и масла от семена, добавя допълнително измерение към тази стратегия.

В спектъра от храни, препоръчвани за намаляване на нивата на пикочна киселина, органичните семена се очертават като ценни съюзници. Семената от лен, люцерна и ечемик, заедно с опции като ленено семе, чиа и хвощ, съдържат компоненти като протеин, фосфор и магнезий, които допринасят за каузата.

Сок от грейпфрут за намаляване на пикочната киселина

Грейпфрутът се откроява сред цитрусовите плодове като мощен диуретик и противовъзпалително средство, което, като насърчава изхвърлянето на течности от тъканите, предотвратява ставните заболявания.
Богат на витамин С, вода и диетични фибри, той е продукт за консумация, който намалява нивата на пикочната киселина в кръвта, оптимизирайки нефритните функции, които я обработват и потискат.
Пийте чаша сок от грейпфрут на празен стомах, поне в продължение на седем дни. Яжте по 2 грейпфрута на ден.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *