Лекува от глава до пети! Мощен домашен лек, който прочиства артериите

Прегледи: 1 662
5/5 (7 гласа)

8 ползи от стафидите, свойства и как да ги консумирате

Стафидите осигуряват различни ползи за здравето, когато се консумират умерено, тъй като стафидите са богати на фибри и винена киселина, вещества, които допринасят за здравето на дебелото черво и насърчават контрола на теглото.

Освен това стафидите осигуряват енергия и са богати на антиоксиданти, които действат като предотвратяват развитието на хронични заболявания, като рак или сърдечно-съдови проблеми.


Може да ви интересува

Сушеното грозде има сладък вкус поради съдържанието на фруктоза и глюкоза и може да се консумира сурово или в различни кулинарни препарати. Стафидите могат да бъдат различни цветове, жълти, кафяви и лилави, в зависимост от вида грозде, което е дехидратирано.

Основните ползи за здравето от стафидите са:

1. Насърчаване на здравето на червата
Стафидите са богати както на разтворими, така и на неразтворими фибри, поради което спомагат за увеличаване на обема на изпражненията и омекотяването им, като стимулират червата и улесняват изхвърлянето им. Освен това те осигуряват по-голямо чувство за ситост, така че ако се консумират в малки количества, това може да допринесе за загуба на тегло. Този сушен плод се счита за пробиотик, тъй като е богат на винена киселина, киселина, открита в плода, която е ферментирала от колонни бактерии, насърчавайки здравето на червата.

2. Насърчаване на здравето на костите
Стафидите са богати на калций, важен минерал за поддържане на здрави кости и зъби, предотвратявайки развитието на остеопороза. В допълнение към това, той осигурява микроелемент, наречен бор, който позволява усвояването на калций, магнезий, фосфор и витамин D, важни хранителни вещества за костната система.

3. Контролира телесното тегло
Гроздето помага за контролиране на телесното тегло, тъй като е богато на фибри, което удължава времето за смилане на храната, увеличава ситостта и намалява апетита. Въпреки това, за да се възползвате от тази полза, стафидите трябва да се консумират умерено, тъй като те са богати на въглехидрати, осигуряващи много калории.

4. Действа като антиоксидант
Стафидите са богати на антиоксиданти като флавоноиди, феноли и полифеноли, които помагат за намаляване на оксидативния стрес и предотвратяват увреждането на клетките, намалявайки риска от страдание от хронични заболявания, като например сърдечно-съдови заболявания или рак. Научете за други храни с антиоксидантни свойства.

5. Предотвратяване на анемия
Стафидите са добър източник на желязо, което подпомага преноса на кислород до клетките на тялото и увеличава производството на червени кръвни клетки, предотвратявайки появата на желязодефицитна анемия.

Може да ви интересува:  Природен еликсир, най-добрият съюзник в грижата за вашата кожа и коса

6. Грижи се за здравето на сърцето
Тъй като са богати на фибри и антиоксиданти, стафидите помагат за намаляване на холестерола и триглицеридите в кръвта, предотвратявайки развитието на сърдечно-съдови заболявания, като инфаркт на миокарда, инсулт и атеросклероза.

7. Предотвратете диабета
Стафидите са богати на антиоксидантни съединения, особено фенолни съединения като флавоноиди, които помагат за намаляване на щетите от оксидативния стрес и предпазват от развитие на инсулинова резистентност при диабет тип 2.

Освен това, тъй като са богати на фибри, стафидите имат среден гликемичен индекс, т.е. умерено повишават кръвната захар и могат да се консумират от диабетици в умерени количества, придружени от добър контрол на кръвната захар и балансиран диета.

8. Грижете се за здравето на вашите зъби
Стафидите, когато се консумират самостоятелно, могат да помогнат за поддържането на зъбите здрави, тъй като имат ниско рН в устната кухина, предотвратявайки деминерализацията на емайла и съдържат антиоксиданти с антибактериална активност, които действат чрез инхибиране на растежа на оралните бактерии, свързани с развитието на кариес.

Как да консумираме стафиди

Важно е стафидите да се консумират в малки количества, защото са много калорични и защото имат съдържание на захар, което при умерена консумация ще осигури всички ползи за здравето, които бяха споменати.

Препоръчителната доза е 2 супени лъжици за добавяне към кисело мляко, салати, зърнени закуски, мъфини, торти и мюсли, например.

Как да си направим стафидена вода

Необходими са 2 чаши вода (около 400 мл) и 150 г стафиди. Загряваме водата до точка на кипене, след това слагаме стафидите, добре измити. Варим за около 20 минути. Прецеждаме и изпиваме водата.

Ако желаете да подсилите ефекта, може да оставите стафидите накиснати във водата при изключен котлон и затворен капак за една нощ. На сутринта течността се прецежда. Задължително е затоплянето на водата преди консумация.

Терапията със стафидена вода се прави веднъж месечно за минимум 4 дни. Може да удължите приема до седмица. Течността се приема наведнъж – винаги на гладно и не по-малко от 30 мин преди закуска.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *