Как да прочистите черния си дроб и жлъчния мехур с този бърз и лесен домашен лек

Прегледи: 1 286
4.9/5 (13 гласа)

Черният дроб е най-големият орган в тялото и участва в основни функции като храносмилане, елиминиране на токсини и служи като хранилище на енергия.

Жлъчният мехур също е орган, има крушовидна форма и се намира под черния дроб. Той е отговорен за съхраняването на жлъчката, произведена в черния дроб, необходима за смилането на мазнините. Когато жлъчният мехур се отстрани, жлъчната течност тече директно към червата от черния дроб, така че можем да считаме, че жлъчният мехур е необходим, но не основен орган, какъвто е черният дроб.

Токсините не се натрупват в черния дроб, а по-скоро този орган ги обработва, докато станат по-безопасни вещества, които се елиминират чрез изпражненията или урината. Засягането на черния дроб обикновено е асимптоматично при повечето процеси и не се открива, докато заболяването не прогресира. 

Ако успеем да следваме тези 5 съвета, ще помогнем на черния дроб и жлъчния мехур да се справят по-добре:

Яжте плодове и зеленчуци: препоръчително е да консумирате повече храни с нисък гликемичен индекс, като повечето плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.
Избягвайте някои храни: консумацията на алкохол трябва да се избягва на всяка цена, ограничете приема на мазнини, заменете наситените мазнини (масло, колбаси, сирена…) и трансмазнините (маргарини, сладкиши, други преработени, предварително сготвени…) с ненаситени мазнини (олио, авокадо, мазна риба, ядки…), избягвайте сол и храни и напитки, които съдържат големи количества прости захари, особено фруктоза.
Пийте достатъчно вода: консумацията на вода има множество ползи и една от тях е пречистването на тялото. Препоръчително е да пиете поне 1,5-2 литра вода на ден.


Правете физически упражнения: Физическите упражнения помагат да се предотврати натрупването на мазнини в този орган. Не е необходимо да се провеждат много дълги или интензивни сесии. Само чрез практикуване на умерен спорт няколко пъти седмично можете да допринесете за по-добро здраве.
Пийте чайове: има някои чайове и лечебни растения, които са идеални за лечение на леки храносмилателни разстройства и за прочистване на черния дроб и на жлъчния мехур. Такъв е случаят с глухарче, бял трън, куркума, хвощ и зелен чай. Инфузиите, в които се комбинират повече от едно от тези растения, са полезни за отводняване и пречистване на тялото.

Предлагаме ви бърз и лесен домашен лек за прочистване на черния дроб и жлъчния мехур – чай от глухарче

Съставки

Глухарче – 2 супени лъжици (цветовете)
Вода – 500 мл
Мед – 1 чаена лъжица

Начин на приготвяне

Наливаме водата в тенджера, когато заври, добавяме цветовете от глухарче. Варим за 10 минути, след това оставяме запарката да престои няколко минути. Прецеждаме и подслаждаме по желание. Препоръчително е да пием между 1 и 2 чаши на ден, за да постигнем по-добри резултати за по-кратко време.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *