5-те болести, които куркумата може да излекува

Прегледи: 1 380
5/5 (8 гласа)

Куркумата е растение, принадлежащо към семейството на джинджифила, което се използва от векове както като подправка в готвенето, така и в традиционната медицина. Произхожда от Югоизточна Азия и основната му активна съставка е куркуминът, който освен че й придава яркожълт цвят, е отговорен и за много от ползите за здравето, свързани с куркумата.

Най-използваната част от куркумата е нейният корен, който се извлича от растението и се суши, за да се получи характерният жълт и оранжев прах. Присъствието му в кухнята стана известно в световен мащаб преди десетилетия благодарение на кърито, въпреки че куркумата се използва и в традиционната медицина, особено в аюрведа, поради своите противовъзпалителни, антиоксидантни и антимикробни свойства.

Ползи от куркума
Куркумата, и по-специално нейният активен компонент куркумин, е обект на множество изследвания поради потенциално полезните си свойства за здравето. Куркумата може да помогне при лечението или превенцията на няколко заболявания.

Така активният компонент на куркумата, куркуминът, е разкрит за своите изключителни полезни свойства за здравето. Нейната употреба всъщност е свързана с няколко заболявания, които куркумата може да помогне при лечението.

Тези заболявания, които куркумата може да облекчи или поне да помогне за намаляване на ефектите им, са следните:

Артрит и остеоартрит
Куркумата има противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат полезни за хора, страдащи от ревматоиден артрит и остеоартрит. Куркуминът може да помогне за намаляване на възпалението и облекчаване на ставните симптоми

Сърдечно-съдови заболявания
Куркуминът може да има благоприятен ефект върху здравето на сърдечно-съдовата система, като подобрява ендотелната функция, намалява възпалението и действа като антиоксидант. Това може да бъде полезно за предотвратяване на сърдечни заболявания и намаляване на рискови фактори като хипертония

Алцхаймер, Паркинсон и други невродегенеративни заболявания
Куркуминът е показал невропротективни свойства. Неговият потенциал помага за предотвратяване или забавяне на прогресията на невродегенеративни заболявания чрез намаляване на натрупването на амилоидни плаки в мозъка.

Рак
Поради противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, куркумата може да помогне за предотвратяване на образуването на тумори и да забави растежа на раковите клетки.

Диабет тип 2
Куркуминът може да има благоприятен ефект върху регулирането на кръвната захар и инсулиновата резистентност, което може да бъде полезно при лечението на диабет тип 2.

Как да приемате куркума, за да се възползвате от всичките й свойства

Куркумата може да се приема както на прах, така и прясна (нарязана или настъргана).

  • Най-лесният начин е да разтворите половин чаена лъжичка куркума на прах в чаша топла вода или плодов сок.
  • Куркумата може да се добавя към ястия. Комбинирана с черен пипер, куркумата се усвоява по-добре и е по-ефективна, когато се комбинира с храни, богати на омега-3 мастни киселини, здравословни растителни мазнини (зехтин, кокосово масло или масло от авокадо) и храни, богати на кверцетин (чесън, лук, зеле или ябълка). В яхниите се добавя в последните минути на варенето, без да завира, за да не загуби качествата си.
  • Можете също така да консумирате куркума, като я добавите на прах към брашното, което ще поръсите върху риба, месо или зеленчуци.
  • Често се използва като евтин заместител на шафрана или за добавяне на цвят и по-пикантен вкус към горчицата.
  • В смутита като куркума лате. Лате с куркума, златно лате или златно мляко не е нищо повече от смути на базата на куркума, което триумфира със своите ползи за здравето.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *