Прости природни средства за елиминиране на излишната пикочна киселина

Прегледи: 1 605
5/5 (9 гласа)

Хиперурикемията е състояние, което се отключва, когато пикочната киселина, отпадъчен продукт от метаболизма на пурина, се натрупва в тялото. Това се случва, защото бъбреците намаляват способността си да го отстраняват или защото има голямо количество от него за обработка.

Ако не се лекува, този продукт може да се натрупа в тялото, особено в ставите, както се случва при подагра. Това състояние генерира досадни и хронични симптоми, които влияят върху качеството на живот на тези, които страдат от него. Те обикновено се лекуват с лекарства за понижаване на пикочната киселина и противовъзпалителни средства за облекчаване на болката и възпалението.

Когато повишената пикочна киселина протича без симптоми, нейните нива могат да се контролират с промени в диетата и с консумацията на добавки и естествени лекарства, разрешени от лекаря. В този смисъл домашните средства помагат за предотвратяване на натрупването на тези отпадъци, в допълнение към облекчаването на симптомите по практичен и икономичен начин.

6 билки, които разтварят кристалите на пикочната киселина

✅ Коприва
Сред лекарствата за пикочна киселина се откроява запарката от коприва. Това растение има диуретични и детоксикиращи свойства, които насърчават отделянето на токсините чрез урината. В допълнение към това, той се откроява като противовъзпалително, аналгетично и антиревматично растение, поради което може да допринесе за облекчаване на симптомите на повишена пикочна киселина, като болка и възпаление в ставите.

✅ Череши
Друг начин за контролиране на нивата на този отпадъчен продукт е консумацията на череши. Черешите имат хипоурикемичен ефект, който може да намали нивата на пикочната киселина в кръвта.

✅ Ангелика
Ангеликата е популярно наричана кравешки рог, женски женшен и ангелика вулгарис. За намаляване на нивото на пикочната киселина се използват корените на растението, които се събират през първата година от растежа му. Противопоказан за употреба по време на бременност, тахикардия, кървене и главоболие.

✅ Листа от черна боровинка
Имат силно диуретично действие. Те се запарват, варят и пият като чай. Листата от боровинка спомагат за нормализиране на водния баланс в организма, премахват подуването и помагат за разтварянето на камъните. Те се използват активно за лечение на цистит и за прочистване на кръвоносните съдове, противопоказни са при хипотония, гастрит, остра чернодробна недостатъчност и индивидуална непоносимост.

✅ Репей
За да премахнете излишната млечна киселина от тялото, използвайте корена на растението. Можете да приемате отвара на негова основа само на кратки курсове, със задължителни почивки. Коренът от репей е противопоказан за бременни и кърмещи жени.

✅ Джинджифил
Друг естествен вариант за лечение на високи нива на пикочна киселина в тялото е с джинджифил. И коренът, и стеблото му съдържат вещество, наречено шогаол. То намалява нивото на пикочната киселина и възпалението на ставите чрез инхибиране на активността на ензимите, които предизвикват възпалителния отговор.

✅ Лимон
Лимонът е един от плодовете, използвани за понижаване на пикочната киселина. Лимоновият сок има алкален ефект върху тялото и поради високите си нива на лимонена киселина може да помогне за детоксикация на тялото и да помогне за елиминирането на пикочната киселина чрез урината.

✅ Мечо грозде
Това растение е добре известно на всички хора, страдащи от уролитиаза. Мечото грозде е не само диуретик, но и естествен антибиотик. Терапевтичният ефект се постига благодарение на включването в растението на арбутин, метилов естер на галовата киселина и хидрохинон. Приемът на мечо грозде спомага за дезинфекцията на урината и повишава здравината на мембраните на нефроцитите.

✅ Хвощ
Растението има изразен диуретичен ефект, има антибактериален ефект върху органите на отделителната система, а също така действа като антиоксидант. Максималната продължителност на курса на прием на хвощ е 6 седмици. Ако тези периоди се превишат, съществува риск от развитие на гърчове поради измиването на калий от тялото.

✅ Шипка
За намаляване на нивото на пикочна киселина в организма се използват корени от шипка. Отвара на тяхна основа ви позволява да нормализирате солевия баланс, което е основната мярка за предотвратяване на образуването на камъни.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *