Ако искате да намалите задържането на течности, пийте този чай

Прегледи: 951
5/5 (7 гласа)

Има лечебни растения, които печелят слава със собствените си заслуги. Едно от тях е хвощ (Equisetum arvense), тревисто растение, което произвежда два вида стъбла. Едното стъбло е безплодно, зелено, а другото стъбло е плодородно, кафяво, без разклонения. Размножава се чрез спори, което няма листа, цветове или семена. Неговите лечебни свойства се намират преди всичко в надземната част на стерилното стъбло. И се откроява преди всичко със своето диуретично действие, много полезно за избягване на страховитото задържане на течности.

Лечебни свойства на хвоща

Добър диуретик.

Хвощът е включен в групата на диуретиците, главно благодарение на еквисеронина, въпреки че калиевите соли и флавоноидите, включени в състава му, също допринасят за този ефект.

Но има още повече предимства и високото съдържание на органичен силиций действа за регенериране на тъканите, тъй като силицийът се намира в кожата, допринасяйки за поддържането на колагена, ноктите, зъбния емайл, връзките, хрущялите и костите.

Ефективен при задържане на течности.

– Лечение на оток (задържане на течности в тъканите), поради което се използва и като адювант в режими за отслабване за насърчаване на елиминирането на течности.

– Когато е необходимо да се увеличи количеството на урината за почистване на пикочните пътища, спомагайки за подобряване на леки уринарни нарушения или изхвърляне на камъни.

– Показан при усложнено заздравяване или дегенеративни кожни процеси, като дерматит.

– В козметиката се използва и в антицелулитни продукти, предотвратяване на стрии и бръчки.

– Можете да го намерите и като съставка в препарати за укрепване на косата и ноктите, поради високото си съдържание на силиций.

Как да си приготвим чай от хвощ

Съставки

Чай от хвощ – 1 супена лъжица
Вода – 250 мл
Мед по желание

Начин на приготвяне

Поставяме една супена лъжица чай от хвощ в една тенджера. Добавяме водата и оставяме да ври за 10 минути. След това прецеждаме в чаша и подслаждаме с мед по желание. Пием по една чаена чаша хвощ на ден в продължение на 15 дни, след което правим почивка от 15 дни, за да се възползваме от всичките му положителни свойства за нашия организъм.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *