Ако страдате от болки в ставите, прочетете това

Прегледи: 1 553
5/5 (10 гласа)

Много хора страдат от ставни или мускулни болки. Те несъмнено са едно от големите злини на нашето време, причина за честите медицински консултации. Болката в ставите, известна още като артралгия, е преди всичко симптом, а не заболяване. Обикновено се среща при патологии като остеоартрит и артрит, ревматологични процеси или временни наранявания, причинени например от удари, претоварвания или контрактури, проявяващи се под формата на пробождания или остри болки и други прояви, които влияят върху качеството на живот на тези, които страдат от него. Можем да облекчим болките с лекарства, но и природната медицина ни предлага в повечето случаи оптимални решения, без страничните ефекти.

Лечебни билки за премахване на болки в ставите и мускулите

Розмарин
Това е чудесна ароматна и лечебна билка за намаляване на всички видове болки в ставите, тъй като в състава й се съдържа урсолова киселина, която много ефективно се бори с този тип инфекции, които се появяват около хрущяла или в ставите на ръцете и коленете, и без причинявайки някакви странични ефекти. Може да се използва като инфузия, но и локално. И е обичайно да се прибягва до нанасянето на спирт от розмарин върху болезнените зони.

Съставки

Вода – 250 мл
Сушени листа от розмарин – 1 супена лъжица

Начин на приготвяне

Добавяме минералната вода в тенджера и след като водата достигне точка на кипене, изключваме котлона и ще добавяме сушените листа от розмарин във водата. Покриваме съда и оставяме розмарина да престои във водата за 10 минути. Важно е да покрием инфузията, за да предотвратим загубата на масла и активни съставки на това растение.

След това прецеждаме чая и оставяме да се охлади малко и след това изпиваме запарката от розмарин. Можем да подсладим мед или да добавим прясно изцеден лимонов сок. Препоръчително е да пием между 2 и 3 чаши запарка от розмарин на ден.

Джинджифил
Този лечебен корен е може би едно от най-добрите естествени противовъзпалителни средства, много подходящо и за лечение на процеси, свързани с болки в ставите. Неговата активност се дължи на съединения, наречени гингероли, които са изследвани за намаляване на освобождаването на вещества в тялото, които допринасят за възпалението. Може да се използва като запарка.

Много хора използват джинджифил в готвенето, но той може да има и медицински ползи. Същите съединения, които придават на джинджифила неговия силен вкус, имат и противовъзпалителни свойства.

Тук ще намерите няколко начина за консумация на джинджифил:

  • Запарете пакетчета чай или пресен джинджифил във вряща вода за 5 минути.
  • Добавете джинджифил на прах или пресен корен от джинджифил към различни храни.
  • Настържете пресен джинджифил в салата или го запържете.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *