Раздразнено дебело черво: чай за естествено облекчаване на симптомите

Прегледи: 1 351
4.7/5 (8 гласа)

Дебелото черво се възпалява основно в резултат на състояние, известно като синдром на раздразнените черва, което може да възникне в резултат на чревна инфекция и е най-често срещаният проблем на стомашно-чревното заболяване. Като цяло, човек, който страда от възпалено дебело черво, обикновено страда от диария, запек, болки в корема, газове и спазми.

Причини за възпаление на дебелото черво

Първото нещо, което трябва да знаете за това как да намалите възпалението на възпалено дебело черво е, че това състояние е по-често, отколкото се смята, до такава степен, че между 10% и 20% от населението на света страда от него. Освен това, възпаленото дебело черво не представлява непременно голяма промяна във функцията на червата или анатомична аномалия и може да бъде лекувано в зависимост от причината. Това са основните причини за възпаление на дебелото черво:

  • Синдром на раздразнено дебело черво
  • Болест или заболяване на Crohn
  • Язви или улцерозен колит
  • Исхемичен колит
  • Бактериални, гъбични или вирусни инфекции

Как да намалим възпалението в дебелото черво?

Първото нещо, което трябва да направим, за да намалим възпалението на дебелото черво, е промяна в нашата диета. Важно е да се храните балансирано, да намалите консумацията на неразтворими фибри и да увеличите консумацията на разтворими фибри. Храните, които нашата диета трябва да включва са следните:

  • Различни плодове като ябълки, банани, круши и праскови.
  • Зеленчуци като манголд, моркови, спанак, аспержи и тиква.
  • Пиле, варено месо, бульони и яйца.
  • Трябва да премахнем и консумацията на колбаси, шоколад, алкохол и безалкохолни напитки. Освен това трябва да избягваме изкуствени подсладители и преработени храни.

Домашно лечение за намаляване на възпалението на дебелото черво – Чай от градински чай

Градинският чай (салвия) е растение, чиито свойства улесняват облекчаването на раздразненото дебело черво, помагат в борбата с възпалението и предизвикват усещане за релаксация в областта. Хранителните вещества, съдържащи се в салвията, са полезни за бактериалната флора на червата, което предотвратява запека и спомага за подобряване на процеса на дефекация.

Как се приготвя?

Необходими са ви една чаена лъжичка изсушен градински чай и чаша вода (200 мл). Добавете градинския чай към чаша вряща вода и оставете да престои 15 минути. След изтичане на времето запарката трябва да се прецеди и да се остави готова за консумация. На ден трябва да се пият поне две чаши от запарката. Една сутрин и една следобед в продължение на 15 дни.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *