Растението, което трябва да имате в градината си! Лекува куп болести

Прегледи: 571
5/5 (9 гласа)

Тученицата е научно известна като Portulaca oleracea. Мнозина го познават като плевел, но също така се класифицира като ядлив зеленчук с добри хранителни качества.

Как да си направим чай от тученица

Съставки

Листа от тученица – 50 г
Мед – 1 чаена лъжица
Вряла вода – 250 мл

Начин на приготвяне

В чаша поставяме измитите листа от тученица и добавяме врялата вода. Похлупваме и оставяме да престои за 5 минути. След това прецеждаме и подслаждаме с мед. Пием веднъж на ден.

Лечебни свойства на тученицата

1. Противовъзпалителни свойства

Тученицата съдържа няколко вещества с противовъзпалителни свойства. Сред тях откриваме вещества, наречени олеракон и олерацимин, които са два изолирани алкалоида. Освен това, този ефект се дължи и на съдържанието на омега 3 и минерали.

2. Антиоксидант

Антиоксидантите помагат в борбата със свободните радикали и предотвратяват стареенето. Малко растения имат добро количество антиоксиданти като тученицата.

3. Осигурява омега 3

Омега 3 мастни киселини не се произвеждат в тялото. Въпреки това, правилното му усвояване допринася за правилното функциониране на различни системи на тялото. Всъщност се предполага, че те допринасят за превенцията на сърдечно-съдови и противовъзпалителни заболявания. Тученицата е растение, което осигурява значителни количества омега 3. По-конкретно, тя съдържа два вида омега-3 мастни киселини, ALA и EPA.

4. Помага да се грижим за здравето на сърдечно-съдовата система

В допълнение към полезните ефекти, които тученицата осигурява омега 3, има и други причини, поради които тя допринася за здравето на сърцето. Съдържанието му на полифеноли и антиоксидантни вещества може да допринесе за предотвратяването на проблеми като атеросклероза.

5. Противоязвен
Слузта в тученицата също помага за защитата на стените на органите. Екстрактът от етанол от растението е показал благоприятни ефекти срещу възпаление и улцерозен колит.

6. Хипогликемичен
Тученицата помага за естественото намаляване на нивата на кръвната захар. По този начин може да помогне за предотвратяване на заболявания като диабет, затлъстяване или инсулинова резистентност.

7. Антимикробно

Екстракти, получени от листа и семена на тученица, имат забележим антимикробен ефект.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *