Домашен тест за откриване на излишна пикочна киселина в организма!

Прегледи: 667
5/5 (11 гласа)

Пикочната киселина е химическо вещество, произведено от нашето тяло, когато пурините, органично съединение, присъстващо в храните, които консумираме, се разграждат. Натрупването на тези пурини води до камъни в бъбреците и други нарушения, които могат да бъдат сериозни, така че е необходимо да се предотврати повишаването на нивата на пикочната киселина в кръвта твърде високо.

Не сте сигурни дали имате ниска или висока пикочна киселина? В тази статия ще Ви покажем как да си направите домашен pH индикатор, за да можете да започнете да се грижите за себе си.

Как да създадем домашен pH индикатор

Нарязваме 1/4 бр червено зеле и варим листата в 400 мл вода за няколко минути. Изсипваме зелето и водата в стъклен буркан за 30 минути, който затваряме с капачка. След като мине посоченото време прецеждаме течността, която вече има лилав цвят.

Червеното зеле дължи цвета си на водоразтворим пигмент, наречен антоцианин, това вещество е много чувствително към промените в pH. Ще видим как променя цвета си в зависимост от това дали е в кисела, неутрална или алкална среда. Например ако е кисела среда (лимонов сок, оцет) придобива червен цвят, в неутрална среда (вода) синьо-виолетов цвят, в алкална среда (натриев бикарбонат, амоняк и белина) ще варира, докато достигне жълто.

Начин на използване на домашния pH индикатор

Изливаме течността в тоалетната, след което уринираме. Ако урината е неутрална или леко алкална, цветът на урината ще се промени до син или зелен. Ако имате излишък на пикочна киселина, лилавата зелева вода не променя цвета си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *