Природно средство за облекчаване на чувството на умора, сухота или дразнене в очите

Прегледи: 323
5/5 (13 гласа)

Окото е орган, колкото сложен и важен, толкова и чувствителен. И въпреки че е изложено на голямо разнообразие от проблеми, тялото ни вече има естествени защитни механизми, за да избегне инфекции и раздразнения.

Сълзите представляват много ефективна почистваща система за повърхността на очите и конюнктивата. Този секрет предпазва от бактерии, прах и други дразнещи вещества. Той помага да се поддържа окото хидратирано, което е от ключово значение за цялостното здраве на очите.

ЛЕЧЕБНО РАСТЕНИЕ ЗА ЗДРАВЕ НА ОЧИТЕ

Очните заболявания могат да имат различни причини, свързани с възрастта, стреса, алергиите, лекарствата, използването на контактни лещи, условията на околната среда, диетата, навиците на съня, начина на живот.

Лечебните растения с антисептично, противовъзпалително, успокояващо или аналгетично действие могат значително да подобрят здравето на очите. Някои растителни екстракти могат дори да се използват като допълващо естествено лекарство при лечението на често срещани очни инфекции и разстройства като конюнктивит, блефарит (възпаление на клепачите), ечемик, сухота в очите и зрителна умора.

БОРОВИНКАТА, ХРАНА ЗА ОЧИТЕ
Боровинката (Vaccinium myrtillus L.) расте в смърчови гори или високопланински пасища с кисели и влажни почви.

Лечебни свойства

Високото съдържание на витамин А прави този плод един от най-подходящите за грижа за здравето на зрението и помага за предотвратяване на сухота в очите и намалява умората на очите. Също така един от неговите компоненти, флавоноидите антокланини, помагат за възстановяването на нервните клетки на ретината. Укрепва съдовите стени и действа антиагрегантно, противовъзпалително и антиоксидантно.

Съставки

Боровинки – 100 г
Вода – 500 мл

Начин на приготвяне

Измиваме добре боровинките и ги изсипваме в кана. Загряваме водата до точка на кипене и я наливаме при боровинките. Оставяме да престои за 20 минути. След това с помощта на вилица разбъркваме, докато водата промени цвета си. Прецеждаме течността и нашият чай от боровинки е готов. Пием 3 пъти на ден по 150 мл 30 минути преди хранене. Напитката трябва да се използва без подсладител.

Чаят от боровинки помага за подобряване на зрителната острота при слаба светлина и като допълнение при проблеми с очната микроциркулация и функцията на ретината. Намалява умората на очите, причинена от екраните.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *