Пролетното растение, което стимулира жлъчната секреция, подобрява апетита и храносмилането

Прегледи: 584
4.7/5 (11 гласа)

Кръвният киселец още с името си ни предупреждава, че има кисел вкус. Расте из влажни ливади. Разпространено из цялата страна докъм 2300 м надморска височина. Среща се в цяла Европа.

За какво се използва киселецът?

Употребяваният нашироко от нашата народна медицина киселец се използва против С-хиповитаминозни състояния поради богатото съдържание на аскорбинова киселина. Освен това стимулира жлъчната секреция, подобрява апетита и храносмилането, действа общотонизиращо на организма и активира обмяната на веществата. Употребява се вътрешно и при кожни обриви и сърбежи. Киселецът показва и кръвоспиращ ефект и до известна степен може да отслаби повишената склонност към кръвотечения.

Има терапевтични, диуретични и слабителни свойства. Помага за премахване на токсините от тялото и регенерира кръвта. Киселецът е особено показан за хора, които страдат от запек или задържане на течности. Както и анемия или липса на витамин С.

Киселецът ни осигурява много хранителни вещества, тъй като е кълн, богат на витамин С, фолиева киселина, калций и калий. Освен това е естествен източник на витамин К. Включете го в салатите си, за да се възползвате от всички тези свойства!

Киселецът може да се консумира както суров в салати, така и варен в супи, кремове, яхнии и пържени картофи. Тези кълнове придават много специфичен вкус на всяка рецепта и осигуряват много освежаващо усещане за цитрусови салати с манго, портокал или лимон. Те също се комбинират много добре със сладки съставки като стафиди, моркови и др. и с други храни като бяла риба, месо, козе сирене, домати и ядки.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *