Подправката, която предпазва от РАК НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО! Яжте това всеки ден

Прегледи: 652
4.9/5 (13 гласа)

Куркумата е тъмно жълта подправка, която се използва от векове в традиционната медицина и кулинарията в много части на света. Неговият основен активен компонент е куркумин, съединение с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, което е свързано с различни ползи за здравето, включително превенция на колоректален рак.

Ракът на дебелото черво е един от най-често срещаните видове рак в света. Произхожда от дебелото черво или ректума и се характеризира с необичаен растеж на злокачествени клетки. Превенцията и лечението на това заболяване са от жизненоважно значение, куркуминът може да играе важна роля в превенцията му.

Куркуминът инхибира растежа на раковите клетки, индуцира апоптоза (програмирана клетъчна смърт) и потиска ангиогенезата (образуване на нови кръвоносни съдове, които хранят тумора). Освен това, куркуминът може да помогне за предотвратяване на метастази, което е разпространението на рак в други части на тялото.

Един от ключовите механизми, чрез които куркуминът упражнява своите противоракови ефекти, е чрез модулирането на различни клетъчни сигнални пътища. Куркуминът инхибира активирането на определени провъзпалителни молекули и ензими, които участват в неконтролирана клетъчна пролиферация и хронично възпаление, два процеса, свързани с развитието на колоректален рак.

В допълнение към потенциала си за предотвратяване на колоректален рак, куркумата и куркуминът имат и други ползи за тялото. Например, това вещество има антиоксидантни свойства, които предпазват клетките от увреждане, причинено от свободни радикали и оксидативен стрес. Това може да допринесе за предотвратяването на хронични заболявания като сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и някои невродегенеративни разстройства.

Куркуминът също има мощни противовъзпалителни свойства. Хроничното възпаление е основен фактор при много заболявания и куркуминът може да помогне за намаляването му, благодарение на инхибирането на активността на провъзпалителните молекули. Това може да бъде от полза при състояния като артрит, възпалително заболяване на червата и други възпалителни заболявания.

Чай от куркума

Съставки

Вода – 300 мл
Куркума – 1 чаена лъжица
Лимонов сок – 1 супена лъжица
Мед – 1 чаена лъжица

Начин на приготвяне

Наливаме водата в тенджера и я поставяме на котлон. Когато водата достигне точка на кипене намаляваме котлона и добавяме куркумата. Варим за около 10 минути. Прецеждаме чая и оставяме да се охлади за 10 минути. Добавяме лимоновия сок и меда. Пием по една чаша всеки ден в продължение на 30 дни подред. След това правим почивка от 15 дни.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *