Как да намалим пикочната киселина по естествен път и да излекуваме подаграта завинаги

Как да намалим пикочната киселина по естествен път и да излекуваме подаграта завинаги
Прегледи: 1 422
5/5 (12 гласа)

Пикочната киселина е отпадъчен продукт в резултат на естественото разграждане на нашите клетки, които се обновяват ден след ден. Въпреки това, когато пикочната киселина се натрупа в излишък в тялото ни, ние сме изправени пред дисфункция, наречена хиперурикемия, която в най-агресивната си форма се проявява с остро възпаление на ставите, наречено подагра.

Натрупването на пикочна киселина в организма може да възникне главно поради следните причини:

– По-голямо производство на пикочна киселина от нормалното и/или прекомерна консумация на протеинови храни, твърде много въглехидрати, особено фруктоза и царевичен сироп, обогатен с фруктоза.
– Недостатъчно елиминиране на пикочна киселина в урината.


Може да ви интересува

Често тези причини са налице едновременно, утежнени от неправилни хранителни навици.

ФРУКТОЗА И ПИКОЧНА КИСЕЛИНА

Повишените нива на пикочна киселина служат като биомаркери за сърдечно-съдов риск. Фруктозата е проста захар (монозахарид), обикновено присъстваща в плодовете, самостоятелно или като компонент на захарозата. Много плодови напитки са обогатени с HCFS (високо фруктозен царевичен сироп). Царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза присъства и в плодово кисело мляко, пакетирани закуски, нарязан хляб, крекери, хлебни пръчици, зърнени храни, кетчуп, майонеза, сладолед, бял шоколад, ябълков сок, готови сосове.

Съществува връзка между увеличаването на употребата на HCFS и общия процент на фруктоза в диетата, с подчертана честота на подагра и хиперурикемия.

ЕСТЕСТВЕНИ ЛЕЧЕНИЯ ЗА ПИКОЧНА КИСЕЛИНА

Артишок:

Артишокът има различни свойства, благодарение на някои киселини като цианидин, кафеена киселина, линолова киселина и олеинова киселина. Тези съединения ни позволяват да намалим пурините, причината за излишната пикочна киселина. Артишокът понижава нивата на кръвната захар, полезен за борба с диабета. Артишокът е диуретик, увеличава задържането на течности и пикочна киселина. Съдържа витамин А, В6, калций, фосфор, магнезий, калий, натрий, желязо, въглехидрати.

За намаляване на пикочната киселина се препоръчва да ядете артишок всеки ден, поне в продължение на 21 дни подред. Внимание към тези, които имат проблеми с дивертикулоза и раздразнено дебело черво.

Може да ви интересува:  Чай от чесън на гладно: рецептата, която трябва да знаете

Лимон:

Започнете деня си с чаша топла вода и лимонов сок на празен стомах. Пийте бавно, като насърчавате слюноотделянето, за да получите по-голяма абсорбция в стомаха, за да елиминирате пикочната киселина. Препоръчително е да го правите заедно с артишок през 21 дни.

Цитратите, съдържащи се в лимона, играят важна роля в противодействието на пикочната киселина и бъбречната литиаза, тъй като инхибират калциевите камъни, свързвайки се с калция и понижавайки концентрацията му в урината. Освен това, цитратите са елементи, способни да инхибират кристализацията, растежа и агрегацията на литогенните соли, които изграждат камъка, разтворен в урината.

Цитратите, използвани в някои алкализатори под формата на калиев цитрат, натриев цитрат и магнезиев цитрат, имат следните дейности:

– Повишават pH на урината, като контролират уратните камъни.
– Свързват се с калция, понижават концентрацията му, намаляват насищането на урината с калциеви соли.
– Те директно инхибират енуклеацията на калциевия оксалат.
– Забавят кристализацията на струвита.
– Повишават разтворимостта на цистин.

Цитратите могат да бъдат повлияни от хранителните навици. Диета, богата на хранителни протеини, но преди всичко богата на натриев хлорид, т.е. готварска сол, заедно с намален прием на калий, водят до дефицит на цитрати в урината. Въпреки това, храни с високо съдържание на цитрат (лимонов или портокалов сок) могат да увеличат отделянето на цитрати с урината и се препоръчват за лица, които не могат да използват цитратни соли (тежка бъбречна недостатъчност).

В допълнение към тези предложения, очевидно ще е необходимо да се увеличи приема на сурови зеленчуци, лук, моркови, праз, целина, магданоз. Също така е важно да пиете поне два литра вода на ден и да избягвате заседналия начин на живот (поне 15 минути пеша на ден).


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *