Копривата е мощното растение, което расте в нашата градина и има безброй ползи за здравето

Прегледи: 472
5/5 (9 гласа)

Има много много често срещани растения, известни със своите лечебни свойства, които често растат в домашните градини и за които много малко знаят за здравословните им свойства. Такъв е случаят с копривата, растение, което се характеризира с множество ползи.

Растението коприва принадлежи към семейство Urtaceae и се характеризира с жилещи власинки в контакт с кожата, които могат да причинят сърбеж, парене или поява на копривна треска. Копривата предлага редица медицински ползи, които могат да помогнат за облекчаване на различни състояния.

Ползи от коприва
Копривата е известна със своята лечебна сила, тъй като се счита за пречистващо и диуретично растение, има стягащо действие и стимулира кръвоносната система. Това растение може да помогне при проблеми с пикочните пътища, вътрешно или външно кървене, лечение на анемия, респираторни заболявания като кашлица, храносмилателни проблеми и ревматизъм, като подагра. По същия начин това растение може да се използва за облекчаване на ревматични болки, артрит, подагра, невралгия, хемороиди, заболявания на кожата и скалпа.

Копривата е растение, което се намира лесно, евтино и силно препоръчително за облекчаване на различни състояния, поради което се препоръчва да се консумира под формата на чай.

Съставки

25 грама прясна или сушена коприва
Половин литър вода

Начин на приготвяне

Налейте вода в тенджера, когато заври, добавете копривата и изключете котлона. Оставете да почине 10 минути и прецедете. Когато запарката е топла, сервирайте в чаша и се насладете на нейните свойства. Подсладете по желание.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *