Супер чай, който лекува всичко! Помага за контролиране на диабета и се грижи за здравето на сърцето

Супер чай, който лекува всичко! Помага за контролиране на диабета и се грижи за здравето на сърцето
Прегледи: 1 124
5/5 (8 гласа)

Тученицата е пълзящо растение, което помага за контрол на диабета, грижи се за здравето на сърцето и предпазва от появата на хронични заболявания. Тези ползи се дължат на факта, че това растение има различни лечебни свойства, тъй като е диуретично, антиоксидантно и противовъзпалително. Освен това тученицата е един от най-важните растителни източници на омега-3 и нейното научно наименование е Portulaca oleracea.

По същия начин това растение може да се използва в храната за приготвяне на салати, супи и да бъде част от яхнии. Тъй като е отличен източник на омега-3, тученицата се счита за добър вариант за заместване на рибата в диетите на вегетарианци и вегани.

Лечебни свойства на тученица


Може да ви интересува

Тученицата има антиоксидантни, противовъзпалителни, антидиабетни, лечебни, антихипертензивни, гастропротективни, липидопонижаващи и антибактериални свойства. Всички тези свойства се дължат на факта, че има активни съединения като галотанини, кверцетин, апигенин и кемпферол, както и някои хранителни вещества като витамини С и А и минерали като калий, например.

Ползи от тученицата

1. Помага за контролиране на диабета
Консумацията на екстракт от това растение е в състояние да контролира нивата на кръвната захар, тъй като успява да регулира метаболизма на глюкозата, в допълнение към увеличаването на инсулиновата чувствителност.

2. Предпазва от оксидативен стрес
Тученицата е растение, богато на антиоксидантни вещества, като галотанини, омега-3, аскорбинова киселина, кверцетин и апигенин, които предпазват клетките от оксидативен стрес, причинен от свободните радикали. По този начин консумацията на това растение може да предпази тялото от преждевременно стареене, да укрепи имунната система и дори да намали риска от рак.

3. Бори се с бактериалните инфекции
Това растение има антибактериално действие срещу различни видове бактерии, включително Klebsiella pneumonia, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus pyogenes и Streptococcus aureus, дори когато бактериите проявяват резистентност към антибиотици като еритромицин, тетрациклин или ампицилин.

Може да ви интересува:  Домашен сок от череши за добро здраве

4. Предотвратява сърдечно-съдови заболявания
Освен че е много богата на омега 3, която е вид здравословна мазнина, която помага за защитата на сърцето, тученицата също е в състояние да поддържа нивата на холестерола и триглицеридите в нормални параметри.

5. Предотвратява появата на стомашни язви
Тъй като съдържа флавоноиди в състава си, като кемпферол, апигенин и кверцетин, тученицата е вероятно способна да създаде защита в стомаха, която затруднява появата на стомашни язви.

6. Намалете кръвното налягане
Количеството калий в растението може да понижи кръвното налягане. Освен това тученицата има диуретично действие, което също допринася за понижаване на кръвното налягане.

7. Помощ при заздравяване на рани
Когато се прилагат директно върху рани и изгаряния, натрошените листа от тученица ускоряват процеса на заздравяване, тъй като намаляват повърхността на раната, в допълнение към увеличаването на якостта на опън.

Как да приемате тученица
Тученицата може да се използва в кулинарията в състава на салати, супи и яхнии, освен да се добавя към рецепти за зелени сокове и смутита. По същия начин растението може да се използва под формата на чай или лапа, както е посочено по-долу:

Чай от тученица

Съставки

50 г листа от тученица
1 литър вряща вода

Начин на приготвяне

Смесете съставките за 5 до 10 минути и след това прецедете. След това го оставете да изстине и пийте 1 до 2 чаши на ден.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *