Растението, което лекува от глава до пети! ✅Подобрява паметта, концентрацията и храносмилането

Прегледи: 851
5/5 (13 гласа)

Неслучайно градинският чай е едно от най-популярните растения в нетрадиционната медицина, благодарение на многобройните си свойства, които го превърнаха в едно от най-обичаните растения сред билкарите и едно от най-разпространените за приготвяне на чай.

Градинският чай, чиято дума произлиза от латински и означава “спасявам” или “лекувам”, се използва в медицината под формата на чай, етерични масла и дори вани. Въпреки това, това растение също се използва често в гастрономията и като декоративно растение.

Какви свойства притежава градинският чай?
Градинският чай съдържа флавоноиди, горчиви съставки и етерични масла, като последните са мястото, където са концентрирани най-добрите свойства. Така градинският чай е известен със своите антисептични, антивирусни, противовъзпалителни, антиоксидантни, храносмилателни и ароматизиращи ползи. Поради тази причина градинският чай често се използва за облекчаване на храносмилателни разстройства, намаляване на нивата на кръвната захар, лечение на хормонални нарушения и намаляване на болката от ухапвания от насекоми.

Какви са ползите от градинския чай?
Инфузията или чаят от градински чай е един от най-популярните начини да се възползвате от предимствата на това растение, тъй като помага при лечението на различни заболявания като:

  • Храносмилателни проблеми като диария, подуване на корема и киселини.
  • Симптоми на настинка като кашлица и болки в гърлото.
  • Безсъние, загуба на памет и депресия.
  • Липса на концентрация и памет.
  • Дисбаланс на кръвната захар.

Още ползи от градинският чай

Облекчава симптомите на менопаузата
Градинският чай има терморегулиращи свойства и действа върху нервните окончания на потните жлези. Поради това се препоръчва на жени, които са в менопауза и страдат от горещи вълни и прекомерно изпотяване, успокоявайки тези и други типични признаци на естрогенен дефицит.

Противовъзпалително
Под формата на гаргара се използва за лечение на орофарингеални възпаления, като фарингит. Градинският чай е показан за симптоматично лечение на възпаления на устната кухина и гърлото, като гингивит и фарингит.

Подобрява храносмилането
Градинският чай помага за лечение на храносмилателни разстройства като тежко храносмилане или метеоризъм.

Ефект върху нервната система
Неговото етерично масло съдържа туйон с невротоксичен, хепатотоксичен, конвулсивен и спазматичен ефект.

Пригответе градински чай стъпка по стъпка
Приготвянето на чай или запарка от градински чай е много лесно, просто вземете 5 до 6 листа от градински чай и следвайте тези прости стъпки:

Вземете поне 5 листа градински чай или от разсадник, или ако предпочитате, можете да отгледате свое собствено растение. След като имате листата, първото нещо, което трябва да направите, е да сложите една или две чаши вода да заври в тенджера и да добавите листата, когато достигнат точката на кипене, за да врят около 15 минути. След като листата се сварят, се оставят да почиват поне пет минути, за да освободят всичките си свойства. След това запарката трябва да се прецеди. Пие се по 1 чаена чаша на ден.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *