Растението, което лекува заболявания като подагра, артрит или камъни в бъбреците

Прегледи: 2 202
4.9/5 (17 гласа)

Един от най-типичните домашни лекове на нашите баби е използването на коприва, растение, което расте диво и има много полезни свойства. Известна още като urtica dioica. Има почистващи, стягащи и диуретични свойства. Копривата съдържа витамини, флавоноиди, минерали и микроелементи. Тези свойства са довели до използването му при храносмилателни разстройства, анемия, ревматизъм, дерматологични проблеми и дори астения. Листата и стъблата на копривата съдържат калций, желязо, магнезий, калий, сяра и цинк. Също незаменими аминокиселини, флавоноиди, серотонин и органични киселини.

Лечебни свойства на копривата

Реминерализиращ ефект

Копривата има реминерализиращи свойства благодарение на минералите и микроелементите, присъстващи в листата ѝ. Желязото, друг компонент на това растение, е ефективно лечение за предотвратяване или борба с анемията.

Същото реминерализиращо действие има тонизиращ ефект върху тялото. Много от симптомите, свързани с въздържанието, като слабост или физическа умора, могат да бъдат лекувани с коприва. Особено ако това изчерпване се дължи на минерален дефицит в организма.

Диуретични и дрениращи свойства

Диуретичните свойства на това растение помагат, в допълнение към елиминирането на течности, за противодействие на ефектите от заболявания като подагра, артрит или камъни в бъбреците. Свойствата на корена от коприва се използват и за борба с някои нарушения на уринирането, като неконтролируемото желание за уриниране или дискомфорт при уриниране, който се появява през нощта.

Пречистващ ефект

Пречистващият му ефект е висок. Това е растение, което има пречистващо действие върху тялото, особено върху кожата. Неговите свойства спомагат за регулирането на производството на себум и това има благоприятни последици при псориазис, обикновена кожна екзема и дори акне.

Как да консумираме коприва

В аптеките и билковите магазини можете да намерите всичко – от екстракти от коприва до масла или таблетки от това растение. Най-популярното представяне е инфузията или капсулите.

Как да си приготвим чай от коприва

Съставки

Пресни или сушени листа от коприва- 1 чаена лъжица
Вода – 250 мл

Начин на приготвяне

Загряваме водата до точка на кипене и добавяме копривата. Похлупваме тенджерата и оставяме за 7 минути да престои. След като мине посоченото време прецеждаме чая и го оставяме да се охлади за 10 минути. Можем да добавим 1 чаена лъжица мед и няколко капки лимонов сок по желание. Пием по една чаена чаша на ден в продължение на 15 дни, след което правим почивка от 15 дни.

Ако предпочитате екстракт или прах от коприва, препоръчително е да смесите малка лъжица в чаша вода или кисело мляко. Можете да го приемате по този начин по време на закуска и следобед, преди вечеря.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *