Най-мощното натурално масло за предотвратяване на деменция! Защитете мозъка

Най-мощното натурално масло за предотвратяване на деменция! Защитете мозъка
Прегледи: 940
4.7/5 (16 гласа)

Деменцията не е едно заболяване. Това е общ термин за описание на набор от симптоми, които човек може да изпита, ако живее с различни заболявания, включително болестта на Алцхаймер. Болестите, групирани под общия термин “деменция”, се причиняват от анормални промени в мозъка. Симптомите на деменция причиняват влошаване на мисловните умения, известни също като когнитивни способности, толкова тежки, че пречат на ежедневния живот и независимата функция.

Деменцията често се нарича неправилно „сенилност“ или „сенилна деменция“, което отразява широко разпространеното, но неправилно вярване, че умственият упадък е нормална последица от стареенето. Има много други състояния, които причиняват симптоми на когнитивен спад, но не са деменция, включително някои, които са обратими, като проблеми с щитовидната жлеза и недостиг на витамини.

Докато симптомите на деменция варират значително, поне две от следните основни психични функции трябва да бъдат значително засегнати, за да се считат за деменция:

  • Памет
  • Комуникация и език
  • Способност за концентрация и внимание
  • Разсъждение и преценка
  • Визуално възприемане

Може да ви интересува

Симптомите на деменция са прогресивни, което означава, че признаците на когнитивен упадък започват бавно и постепенно се влошават с течение на времето, което води до деменция. Болестта на Алцхаймер е най-често срещаният тип деменция и се очаква до 2050 г. броят на засегнатите хора да се утрои. Тъй като до момента няма лечение, се провеждат изследвания за най-ефективните начини за предотвратяването му. Би било много любопитно да знаем, че един от най-важните защитни фактори – и възможно лечение – се съхранява в шкаф в нашата кухня. Консумирането на зехтин може да предпази от развитието на деменция на Алцхаймер.

Все повече осъзнаваме колко важно е да се храним добре, особено за нашето физическо, но и психическо здраве. Истината е, че може би не сте знаели, но една от храните, които съставляват ежедневната ни диета, се отличава не само с вкуса си, но и с многобройните си ползи за здравето на мозъка и дълголетието.

Може да ви интересува:  Тези природни съставки се използват за регенериране на хрущяла на коляното

Как действа зехтинът при Алцхаймер

Олеуропеин (OLE) е веществото, което придава горчивия вкус на маслото. OLE намалява образуването на бета-амилоидни плаки по брой, размер и плътност, увеличава аутофагията, за да подобри изчистването на бета-амилоидните отлагания, стимулира неврогенезата в хипокампуса и предотвратява агрегацията на тау протеина. Следователно OLE фенолът не само предотвратява отлагането на бета-амилоид, но също така може да обърне неговото натрупване.

Олеоканталът (OLC) осигурява леко пикантен вкус. OLC намалява агрегацията на бета-амилоид и тау мономери в токсични олигомери, повишава ензимите, които разграждат бета-амилоида (като неприлизин), повишава активността на кръвно-мозъчната бариера бета-амилоидния транспортер, което увеличава клирънса амилоид в мозъка.

Как да включим зехтин в нашата диета

Супената лъжица зехтин на празен стомах е едно от традиционните домашни средства, което се прилага от поколения. Стомахът ни е празен, след като сме прекарали значителен брой часове, без да сме яли нищо, най-често това е периодът между вечерята и закуската. През цялото това време, около десет часа, тялото ни преминава през различни състояния, най-известното от които е хипогликемия.

Когато тялото ни е в това състояние, то ефективно абсорбира първото нещо, което поглъщаме. Следователно точно в този момент всички свойства на това, което приемаме, се използват най-много. Поради тази причина хранителните вещества ще се усвояват по-бързо в тялото ни, отколкото ако ги приемаме, когато тялото ни е включено в някакъв предишен храносмилателен процес.

Следователно това е най-добрата храна, която може да се приема на празен стомах, тъй като нейните свойства са по-ефективни, причинявайки повече ползи в нашето тяло. Препоръчителното дневно количество зехтин е 40 мл – около три супени лъжици – за предпочитане една на празен стомах.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *