Еднодневна прочистваща диета! Възстановете организма си само за 24 часа

Прегледи: 273
5/5 (6 гласа)

Има много моменти, в които ядем и пием в повече и тялото ни го забелязва. Ето защо добър начин да премахнете излишъка и да възстановите нормалното състояние на тялото е като направите еднодневна прочистваща диета, която ще ви помогне да върнете тялото си отново в баланс и здраве. Днес ще открием храните, които могат да бъдат част от този хранителен детокс, както и някои препоръки, които трябва да знаете, и примерно меню, за да можете да го започнете възможно най-скоро.

В какво се състои прочистващата диета?
Основната цел на този тип диета е да пречисти тялото, като елиминира приема на мазни или трудно смилаеми продукти, залагайки на други естествени, здравословни съставки, пълни с хранителни вещества. В този смисъл групите храни, които най-добре отговарят на тези условия, са плодове и зеленчуци, така че по същество прочистващата диета се състои от ядене само на тези две групи храни за 1 ден, за да се гарантира, че тялото ви се детоксикира и прочиства от вредни вещества.

Трябва да знаете, че това е метод с много нисък калориен прием и следователно трябва да се удължи само за един ден, максимум два, но е препоръчително да е само 24 часа. Калориите са основният елемент, за да можем да живеем, да имаме сила и да сме във форма, така че ако не осигурим достатъчно калории на тялото, ние го караме да не функционира правилно. Пречистващите диети са предназначени именно за това: пречистване на организма.

Почистващи храни
Има много начини да следвате прочистваща диета, основната предпоставка е да напълните ястията си с плодове и зеленчуци, приготвени по здравословен начин, за да позволите на тялото ни да си вземе почивка.

Артишок: този зеленчук е силно диуретичен, следователно е идеален да ни помогне да се отървем от токсините, които сме натрупали, както и да намали наличието на задържане на течности. По-конкретно, той работи перфектно за подобряване на здравето на черния дроб.
Целина: това е храна, която действа като алкализатор, следователно помага в борбата с токсините в тялото и намалява пикочната киселина, която може да сме натрупали в тялото.
Аспержи: те също са перфектен вариант за детоксикация на тялото, тъй като имат високо съдържание на калий, минерал, който помага за подобряване на храносмилането и намаляване на натрупаните токсини.
Лук: по специален начин позволява на черния дроб да функционира по-добре, но в допълнение към това е и диуретик, така че намалява токсините в тялото, като действа като пречиствател на кръвта.
Тиква: тя също е диуретична храна, която ни помага да източим течности и следователно да намалим задържането, но също така действа като слабително, така че също така ще ни помогне да прочистим червата и да подобрим храносмилането.

Освен зеленчуците, в диетата за детоксикация на тялото трябва да има място и за плодовете, тъй като те са богати на витамини и хранителни вещества, без да осигуряват почти никакви калории. Сред всички съществуващи сортове, най-добрите, които могат да изпълнят задачата, която търсим, са ананас, грозде, ягоди, лимони, дини и киви. Причината е, че тези плодове са богати на фибри, с високо съдържание на вода и освен това имат пречистващи свойства.

Еднодневна прочистваща диета
Ще ви предложим два варианта, за да можете да изберете този, който най-добре отговаря на вашите предпочитания.

Прочистваща диета 1

Закуска: Натурален портокалов сок
По средата на сутринта: Натурално обезмаслено кисело мляко
Храна: Зелена салата с лимон + Почистващ зеленчуков бульон + Ананас + Запарка
Следобедна закуска: ягоди
Вечеря: Печен артишок + Чай (Варени или задушени зеленчуци и чай)

Пречистваща диета 2

Закуска: Натурален сок от ананас
По средата на сутринта: обезмаслено кисело мляко
Храна: Сотирани зеленчуци + Тиквен крем + Грозде
Следобедна закуска: Зелен чай + диня
Вечеря: Зелена салата + нискомаслено кисело мляко


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *