Най-силното природно средство за превенция на рак на дебелото черво

Най-силното природно средство за превенция на рак на дебелото черво
Прегледи: 1 058
5/5 (8 гласа)

Ракът на дебелото черво е третият най-често срещан рак в света след рака на гърдата и белия дроб. Туморът, който е диагностициран най-често през последните години, както при мъже, така и при жени, и има тясна връзка с лоши навици като тютюнопушене, консумация на алкохол и затлъстяване. В допълнение към избягването на алкохол и тютюн или поддържането на седмична рутинна тренировка, доброто хранене е ключът към предотвратяването на рак на дебелото черво.

Природно средство за превенция на рак на дебелото черво

Коензим Q10 (CoQ10) е основна за живота молекула, която се синтезира в клетките на нашите органи и тъкани, но също така се набавя чрез диета. Тази молекула се намира естествено в много храни като месо, риба и пълнозърнести храни, но количеството коензим Q10, което храните могат да осигурят, не е достатъчно, за да покрие или повиши напълно нивата на молекулата в нашия организъм. Именно поради това има възможност за допълване чрез капсули или таблетки. Добавката CoQ10 е в състояние да модулира метаболизма на сероводорода и клетъчния 1-въглероден метаболизъм, чиято промяна влияе върху патогенезата на заболявания като рак на дебелото черво.


Може да ви интересува

Добавете плодове и зеленчуци към вашата диета

Въз основа на факта, че фибрите са благоприятно хранително вещество, те могат да бъдат въведени в нашата диета чрез храни като плодове и зеленчуци, за предпочитане несъдържащи нишесте. Някои примери в това отношение са моркови, броколи, маруля, зелен фасул, тиква или артишок. Интересни са и плодовете с високо съдържание на витамин С, като портокали, киви или ягоди.

Може да ви интересува:  Намаляване на излишната пикочна киселина

Друга категория храни, богати на фибри, са бобовите растения, като леща и нахут, или ядки като орехи и шамфъстък. По същия начин друг източник на растителни фибри са зърнените култури и е препоръчително да изберете пълнозърнести храни като елда или овес, вместо да избирате рафинирани зърна като пшенично брашно.

Що се отнася до витамин D, той се намира главно в храни като мазна риба, например сардини, риба меч или помфрет.

Избягвайте наситените мазнини и намалете консумацията на червено месо

От друга страна има списък с храни, които трябва да се консумират по-умерено. По същия начин трябва да се избягват храни с високо съдържание на наситени мазнини, включително преработени меса (колбаси…); освен че не злоупотребяват с консумацията на червено месо.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *