Чаят, който се бори със задържането на течности

Чаят, който се бори със задържането на течности
Прегледи: 1 740
5/5 (17 гласа)

Задържането на течности, известно още като оток, възниква, когато течността се натрупа в тъканите на тялото. Това състояние се проявява главно в стъпалата, глезените и краката, но може да засегне цялото тяло.

Причините могат да бъдат: консумация на твърде много сол, слънчево изгаряне, сърдечна недостатъчност, бъбречно заболяване, чернодробни проблеми поради цироза, бременност, проблеми с лимфните възли, особено след мастектомия, някои лекарства, стоене или седене за дълго време в горещо време. Освен това лечението зависи от конкретното състояние, което причинява дисбаланс на течности. Има лечебни билки, които могат да служат като допълнение. Една от тях е хвощът. 

Това растение се използва като естествено лекарство, главно като инфузия, заради своите хранителни и хранителни свойства. Стъблото на това растение е много богато на минерали като силиций и калий, освен че е богато на танини, флавоноиди, сапониди и алкалоиди, включително никотин.


Може да ви интересува

Въпреки че е известен със своята отслабваща сила, основното му свойство е диуретичният му ефект, който може да увеличи отделянето на урина с 30%. Поради богатството си на калиеви соли, флавоноиди и сапониди, хвощът увеличава отделянето на течности в урината и може да бъде показан за отстраняване на общото задържане на течности в определени случаи, което никога не се поддържа във времето, тъй като бихме постигнали ефект на отскок.

Хвощът е диуретик, което означава, че помага за производството на урина в тялото. Това може да бъде положително за изхвърлянето на камъни от тялото чрез това лекарство.

Чай от хвощ

Съставки

Изсушен хвощ – 1 супена лъжица
Вода – 250 мл
Мед по желание

Начин на приготвяне

Поставяме една супена лъжица изсушен хвощ в една тенджера. Добавяме водата и оставяме да ври за 10 минути. След това прецеждаме в чаша и подслаждаме с мед по желание. Разбъркваме. Пием по 100 мл 3 пъти на ден след ядене в продължение на 15 дни, след което правим почивка от 15 дни.

Може да ви интересува:  Зелен сок за отслабване и детоксикация на тялото

Съвети за намаляване на задържането на течности

Задържането на вода може да се елиминира по различни начини: чрез увеличаване на приема на течности, упражнения и чрез диета. Ето някои препоръки, които могат да помогнат за намаляване на задържането на течности.

Дайте приоритет на консумацията на пресни храни
По-голямата част от хранителния ви прием на натрий не идва от готварска сол, а от преработени храни. Поради тази причина е за предпочитане да се консумират естествени храни, като пресни плодове, зеленчуци, бобови растения, меса и риба.

Раздвижете краката си
В допълнение към подобряването на хранителните навици, други мерки, които помагат за намаляване на отока, са поддържане на краката повдигнати, избягване на седене за много дълги периоди от време и практикуване на редовни физически упражнения.

Ежедневна грижа
Пийте вода: Възрастните трябва да консумират шест до осем чаши вода на ден, което е еквивалентно на два литра от тази безцветна течност. Идеята е да придружава всички ястия с този продукт.

Заменете солта
За приготвяне или подправяне можете да използвате ароматни билки или подправки от естествен произход.

Яжте храни, богати на вода: като репички, ряпа, карфиол, диня, ягода, пъпеш, ананас, ябълка или морков. Увеличете консумацията на храни, богати на калий: като варени листа от цвекло, авокадо, нискомаслено кисело мляко, портокалов или бананов сок.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *