Натурален сок за почистване на пикочните пътища и бъбреците

Прегледи: 1 331
4.8/5 (16 гласа)

Бъбреците, пикочният мехур и уретрата съставляват пикочната система, отговорна за отстраняването на отпадъците от тялото чрез урината. Бъбреците също така премахват киселината, произведена от клетките на тялото, и поддържат здравословен баланс на вода, соли и минерали (като натрий, калций, фосфор и калий) в кръвта. Без този баланс нервите, мускулите и другите тъкани в тялото може да не функционират нормално.

Чрез изхвърляне на урината, тялото елиминира всичко, от което вече не се нуждае, което му позволява да поддържа баланс между хормоните, електролитровите концентрации, наред с други, и да елиминира токсините и отпадъците. Това предотвратява натрупването на патогенни агенти в бъбречната система, които по-късно могат да причинят инфекции, незадържане на урина, хиперактивност и други здравословни проблеми.

Боровинките могат да помогнат за поддържането на добро състояние на пикочния мехур и пикочните пътища. Приемът на този плод е сред навиците, които се открояват най-много за почистване на пикочния мехур и, когато е подходящо, за лечение на уринарни инфекции, поради високото съдържание на проантоцианидини. Консумацията на тези плодове може да бъде чрез приготвяне на домашен сок, като за най-добри резултати се препоръчва консумацията на боровинки.


Може да ви интересува

Сокът от боровинки действа като диуретик и почистващ препарат в тялото, така че консумацията му на празен стомах може да помогне за укрепване на стените на пикочния мехур, да намали възпалението и да предотврати натрупването на калциеви отлагания.

Съставки

1/2 чаша пресни боровинки (60 г)
Сок от 1/4 лимон
1 чаена чаша вода (250 мл)

Начин на приготвяне

Измийте много добре боровинките и след това ги пасирате. След като този процес приключи, добавете лимоновия сок и водата, за да ги смесите на висока скорост, докато сместа стане хомогенна. Тази напитка се прецежда преди консумация. Препоръчително е да се приема максимум два пъти на ден.

Може да ви интересува:  Инфузията за отслабване, която предотвратява натрупването на коремни мазнини

Съвети за поддържане на бъбреците здрави

Извършване на физическа активност

Практикуването на някои физически дейности не само помага за облекчаване на симптомите, причинени от бъбречни заболявания, но също така помага за предотвратяването им. Дейностите, които активират бъбречната функция, включват разтягане на мускулите, плуване, ходене, колоездене, аеробни упражнения и уроци по танци.

Изберете здравословни храни

Зехтин: Тази съставка помага за насърчаване на доброто сърдечно-съдово кръвообращение, тъй като съдържа противовъзпалителни свойства. В допълнение, няколко проучвания показват, че спазването на средиземноморска диета и ежедневната консумация на необработен зехтин може да намали наполовина риска от страдание от бъбречни проблеми.
Яйчен белтък: Това е добър източник на протеини, но хората с бъбречни заболявания трябва да избягват жълтъка, тъй като съдържа високи нива на фосфор, така че най-добрата алтернатива е да се консумира белтък. Тази храна може да се приготви както в зеленчукови салати или паста, така и в зеленчукови омлети.
Лук: Тази съставка не само придава вкусен вкус на ястията, но също така е източник на антиоксиданти, които насърчават сърдечно-съдовото здраве и помагат за намаляване на възпалението в тялото. Заслужава да се спомене, че тази храна е с ниско съдържание на натрий, калий и фосфор, което помага да се грижим за здравето на бъбреците.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *