Суперхрана за предпазване от рак и укрепване на сърдечно-съдовата система

Прегледи: 2 130
4.9/5 (19 гласа)

Ракът е едно от най-сериозните заболявания, от които човек може да страда. Това е една от основните причини за смърт в световен мащаб, може да засегне деца, юноши, възрастни и възрастни хора и възниква от неконтролирания растеж и размножаване на някои клетки с увредени характеристики.

Има много видове това заболяване; Най-често срещаните са рак на стомаха, костите, черния дроб, бъбреците, кожата, гърдата, простатата, пикочния мехур и дебелото черво.

От своя страна, сърдечно-съдовата система се състои от сърцето и кръвоносните съдове: мрежа от вени, артерии и капиляри, които доставят кислород от белите дробове до тъканите в цялото тяло чрез кръв благодарение на изпомпването на сърцето. Друга функция на сърдечно-съдовата система е също така да транспортира въглероден диоксид, отпадъчен продукт, от цялото тяло до сърцето и белите дробове, за да елиминира въглеродния диоксид чрез дишане.


Може да ви интересува

Когато кръвта достигне капилярите в тъканите в сърдечно-съдовата система, се освобождава кислород, който клетките използват за производство на енергия. Тези клетки освобождават отпадъчни продукти, като въглероден диоксид и вода, които се абсорбират и транспортират от кръвта.

Поддържането на здравословна диета е жизнено важно за намаляване на риска от страдание от някакъв вид рак и за укрепване на сърдечно-съдовата система. В този смисъл е уместно да се подчертае, че има храна, която помага за изпълнението на тези елементи.

Това е фурмата, която помага за предотвратяване на различни видове рак. Освен това предотвратява появата на сърдечно-съдови заболявания. Фурмата е плод, богат на каротеноиди, полифеноли и танини, които са биоактивни съединения с мощно антиоксидантно действие, които помагат в борбата с излишните свободни радикали, предотвратявайки размножаването на раковите клетки.

Благодарение на техните противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, фурмите подпомагат здравето на артериите и могат да предотвратят сърдечно-съдови заболявания като миокарден инфаркт или инсулт. По същия начин този плод е богат на калий, минерал, който улеснява елиминирането на натрий от тялото чрез урината, като помага за балансиране на кръвното налягане.

Може да ви интересува:  Намаляване на излишната пикочна киселина ✅ Домашно средство за премахване на подагра

Както всички храни, фурмите трябва да се консумират умерено, без да се прекалява. Те могат да се консумират в собствено състояние, тоест сурови. Освен това те са перфектен заместител на захарта и изкуствените подсладители. Семената на плода също се използват за приготвяне на кафе без кофеин.

Как да включите фурмите в диетата си?

Обикновено фурмите се консумират като лека закуска, тъй като са вкусни и засищащи. Те са идеални и за въвеждане на сладко-солен контраст и различна текстура в рецептите. Можем да ги добавим в салати, месни яхнии, предястия с бекон или всякакви дресинги.

От друга страна, можете да добавите фурми към овесена каша, домашна гранола, кисело мляко или смути. По този начин се повишава енергийната им плътност и се получава специална сладост, без да е необходимо да се използват подсладители.

Благодарение на текстурата си те са идеални за подобряване на вкуса на печени продукти и могат да служат като заместител на захарта. Обичайно е да намерите зърнени блокчета, мъфини, браунита или бисквитки, направени с натрошени фурми.

Паста от фурми

Съставки

250 грама фурми
250 мл вода

Начин на приготвяне

Почистете фурмите и отстранете костилките. Накиснете фурмите в 250 мл много гореща вода за поне 15 минути. Изсипете фурмите заедно с водата за накисване в блендер до получаване на гъста паста без бучки. Съхранявайте сместа в херметически затворен съд в хладилника за около 10 дни. Можете също да го замразите, за да го запазите по-дълго.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *