Суперхрана за предпазване от рак и укрепване на сърдечно-съдовата система

Прегледи: 1 891
4.9/5 (17 гласа)

Ракът е едно от най-сериозните заболявания, от които човек може да страда. Това е една от основните причини за смърт в световен мащаб, може да засегне деца, юноши, възрастни и възрастни хора и възниква от неконтролирания растеж и размножаване на някои клетки с увредени характеристики.

Има много видове това заболяване; Най-често срещаните са рак на стомаха, костите, черния дроб, бъбреците, кожата, гърдата, простатата, пикочния мехур и дебелото черво.

От своя страна, сърдечно-съдовата система се състои от сърцето и кръвоносните съдове: мрежа от вени, артерии и капиляри, които доставят кислород от белите дробове до тъканите в цялото тяло чрез кръв благодарение на изпомпването на сърцето. Друга функция на сърдечно-съдовата система е също така да транспортира въглероден диоксид, отпадъчен продукт, от цялото тяло до сърцето и белите дробове, за да елиминира въглеродния диоксид чрез дишане.

Когато кръвта достигне капилярите в тъканите в сърдечно-съдовата система, се освобождава кислород, който клетките използват за производство на енергия. Тези клетки освобождават отпадъчни продукти, като въглероден диоксид и вода, които се абсорбират и транспортират от кръвта.

Поддържането на здравословна диета е жизнено важно за намаляване на риска от страдание от някакъв вид рак и за укрепване на сърдечно-съдовата система. В този смисъл е уместно да се подчертае, че има храна, която помага за изпълнението на тези елементи.

Това е фурмата, която помага за предотвратяване на различни видове рак. Освен това предотвратява появата на сърдечно-съдови заболявания. Фурмата е плод, богат на каротеноиди, полифеноли и танини, които са биоактивни съединения с мощно антиоксидантно действие, които помагат в борбата с излишните свободни радикали, предотвратявайки размножаването на раковите клетки.

Благодарение на техните противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, фурмите подпомагат здравето на артериите и могат да предотвратят сърдечно-съдови заболявания като миокарден инфаркт или инсулт. По същия начин този плод е богат на калий, минерал, който улеснява елиминирането на натрий от тялото чрез урината, като помага за балансиране на кръвното налягане.

Както всички храни, фурмите трябва да се консумират умерено, без да се прекалява. Те могат да се консумират в собствено състояние, тоест сурови. Освен това те са перфектен заместител на захарта и изкуствените подсладители. Семената на плода също се използват за приготвяне на кафе без кофеин.

Как да включите фурмите в диетата си?

Обикновено фурмите се консумират като лека закуска, тъй като са вкусни и засищащи. Те са идеални и за въвеждане на сладко-солен контраст и различна текстура в рецептите. Можем да ги добавим в салати, месни яхнии, предястия с бекон или всякакви дресинги.

От друга страна, можете да добавите фурми към овесена каша, домашна гранола, кисело мляко или смути. По този начин се повишава енергийната им плътност и се получава специална сладост, без да е необходимо да се използват подсладители.

Благодарение на текстурата си те са идеални за подобряване на вкуса на печени продукти и могат да служат като заместител на захарта. Обичайно е да намерите зърнени блокчета, мъфини, браунита или бисквитки, направени с натрошени фурми.

Паста от фурми

Съставки

250 грама фурми
250 мл вода

Начин на приготвяне

Почистете фурмите и отстранете костилките. Накиснете фурмите в 250 мл много гореща вода за поне 15 минути. Изсипете фурмите заедно с водата за накисване в блендер до получаване на гъста паста без бучки. Съхранявайте сместа в херметически затворен съд в хладилника за около 10 дни. Можете също да го замразите, за да го запазите по-дълго.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *