Билката, която укрепва паметта и подобрява концентрацията

Прегледи: 1 551
5/5 (11 гласа)

Розмаринът е едно от лечебните растения с най-големи ползи, благодарение на високия процент на хранителни вещества и витамини. Може да се консумира по различни начини: в масло, подправка за храна, запарка и дори в алкохол или мед.

Това растение е богато на флавоноидни съединения, терпени и фенолни киселини, които му осигуряват антиоксидантни свойства. Произхожда от Средиземноморието и някои азиатски страни, но в момента се култивира в различни части на света.

Розмаринът може да има добри ефекти върху паметта. Това растение подобрява когнитивната система благодарение на основните си съставки терпени, сред които се откроява 1,8-цинеол. Това съединение се въвежда в кръвоносната система чрез вдишване и е в състояние да напусне кръвоносните съдове в мозъка.


Може да ви интересува

Начини за използване на розмарин

Запарката от розмарин е идеална за добавяне към ежедневната ви диета. Трябва да имате само връзка сух розмарин, чаша вода и подсладител на вкус. Първоначално трябва да смесите розмарина с водата и да го оставите да се вари в продължение на три до пет минути. След това трябва да прецедите напитката и да добавите подсладител към чая.

Може да ви интересува:  Сироп от смокини за облекчаване на кашлицата!

Използването на розмарин може да се използва и в готвенето. Можете да добавите листа от розмарин при готвене, като например в сосове, меса, яхнии и дори десерти. Това е идеален начин да се насладите на храненето и в същото време да подобрите ума си.

Розмаринът, като етерично масло, е богат на всички свои свойства и помага за подобряване на паметта. 1.8-цинеолът, който е един от неговите компоненти, освобождава допамин в големи количества, за да подобри паметта, благодарение на неврохимичната работа. Този факт прави розмарина естествен източник, без неблагоприятни ефекти, който помага при лечението на големи когнитивни проблеми.

Розмаринът служи като естествен антиоксидант. Те се борят със свободните радикали и предотвратяват признаци на преждевременно стареене като бръчки. Освен това, това свойство спомага за ревитализиране на кожата след продължително излагане на слънце.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *