Естествената съставка за борба с холестерола, която подобрява защитните сили и предпазва от настинки

Прегледи: 1 768
5/5 (8 гласа)

Черният чесън придоби популярност през последните години сред потребителите поради многобройните ползи за здравето, които предоставя. Въпреки че черният чесън може да изглежда подобен на традиционния чесън, неговият вкус, текстура и хранителни свойства са уникални и не всеки знае за тях.

Какво е черен чесън?

Черният чесън е резултат от бавен процес на ферментация на суров чесън. По време на този процес ензимите, присъстващи в чесъна, превръщат захарите и аминокиселините в активни съединения, което води до промяна в цвета, вкуса и текстурата на чесъна. В резултат черният чесън придобива тъмен цвят, мека карамелена текстура и сладко-кисел вкус.


Може да ви интересува

Лечебни свойства на черния чесън

Антиоксидантни свойства

Черният чесън е богат на антиоксиданти като S-алил-цистеин и витамин С, които помагат за неутрализирането на свободните радикали в тялото. Тези компоненти са нестабилни молекули, които могат да увредят клетките, да ускорят стареенето и да предизвикат някои заболявания. Когато консумираме черен чесън, присъствието на антиоксиданти се увеличава и предпазва тялото от дегенеративни и хронични заболявания.

Подобряване на имунната система

Черният чесън съдържа биоактивни съединения, които могат да подсилят имунната система. Тези съединения стимулират дейността на белите кръвни клетки и подобряват способността на организма да се бори с инфекции и други заболявания. Като включите черен чесън в диетата си, можете да помогнете за предотвратяване на настинки, грип и други често срещани заболявания.

Може да ви интересува:  Натурална и домашна маска против бръчки! Забавя стареенето

Намаляване на холестерола

Черният чесън е ефективна храна за лечение на холестерол, освен че подобрява кръвното налягане и ни предпазва от определени инфекции чрез укрепване на имунната ни система. Активните съединения в черния чесън, като S-алил-цистеин и S-алил-меркапто-цистеин, служат за регулиране на нивата на холестерола в кръвта.

Откъде можем да купим черен чесън?

Ще намерите черен чесън във всеки магазин за природни продукти.

Как да консумираме черен чесън?

Препоръчва се да се консумират две скилидки черен чесън всеки ден за закуска.
Предлагаме Ви някои прости предложения за консумация на черен чесън.

  • Хрупкав тост от ръжен хляб с малко зехтин и две чесънчета.
  • Тост от хляб с малко пушена сьомга и черен чесън.
  • Два чери домата, една филийка хляб и две чесънчета.
  • Тост със сирене, два черни чесъна и сладко от смокини.
  • Омлет с два черни чесъна.
  • Тост със сладко от ананас и два черни чесъна.

Черният чесън може да се консумира под формата на прах, като друга подправка, която да включите във вашите рецепти, като например във варени или печени ястия, като дресинг в салати или сосове или в комбинация със зехтин.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *