Как да излекуваме ечемик на окото с естествени средства

Прегледи: 1 874
4.4/5 (7 гласа)

Ечемикът е червена, подобна на пъпка бучка, която се образува по външния ръб на клепача. Те са склонни да бъдат особено досадни и болезнени поради бактериална инфекция, която причинява запушване на една от малките мастни жлези около нашите мигли или поради замърсяване или натрупване на мъртва кожа. 

Тези ечемици или пъпки в окото са много очевидни, могат да се видят с невъоръжено око, въпреки че най-честите симптоми са остра болка и подуване на слъзния канал, червеникав цвят, сърбеж и дискомфорт, повишено сълзене и краста може също възникват около клепача.

Причините за появата на ечемик обикновено са инфекцията на тази част от кожата на окото, или защото се е натрупала мръсотия и са се генерирали бактерии, или защото има излишък от мъртва кожа около слъзния канал.

Горещият чай или лайка също са много подходящи средства за лечение на ечемик: кипваме вода и я изсипваме в чаша. След това добавяме лайка или пакетче чай (черният чай е най-подходящ, защото помага за намаляване на отока и има антибактериални свойства). Оставяме водата да престои малко, изчакваме да изстине и водата да се затопли, отцеждаме торбичката и я поставяме върху окото, оставяйки я за около 5-10 минути.

Какво да не правите, когато имате ечемик на окото

Ако имаме ечемик, не трябва да използваме грим за очи през тези дни, защото освен че е много досадно, може да забави процеса на заздравяване на ечемика и най-важното е, че можем да предадем бактерии на грима и четките си, като по този начин се разпространим инфекцията. Най-добре е четките, които използваме редовно, да се почистват с топла вода и неутрален сапун.

Никога не трябва да пукаме ечемика, защото това може да бъде по-лошо за неговото заздравяване. Ако стиснем ечемика, ще излезе гной и инфекцията може да се разпространи в други части на окото, причинявайки повторна поява на ечемик.

Винаги е най-добре да използвате компреси или торбички за инфузия, да измивате зоната ежедневно, за да ускорите заздравяването на ечемика, и да я оставяте да изсъхне сама.

Ечемикът е заразен, избягвайте споделяне на кърпи, дрехи или други предмети.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *