Как да излекуваме ечемик на окото с естествени средства

Прегледи: 2 246
4.5/5 (8 гласа)

Ечемикът е червена, подобна на пъпка бучка, която се образува по външния ръб на клепача. Те са склонни да бъдат особено досадни и болезнени поради бактериална инфекция, която причинява запушване на една от малките мастни жлези около нашите мигли или поради замърсяване или натрупване на мъртва кожа. 

Тези ечемици или пъпки в окото са много очевидни, могат да се видят с невъоръжено око, въпреки че най-честите симптоми са остра болка и подуване на слъзния канал, червеникав цвят, сърбеж и дискомфорт, повишено сълзене и краста може също възникват около клепача.

Причините за появата на ечемик обикновено са инфекцията на тази част от кожата на окото, или защото се е натрупала мръсотия и са се генерирали бактерии, или защото има излишък от мъртва кожа около слъзния канал.


Може да ви интересува

Горещият чай или лайка също са много подходящи средства за лечение на ечемик: кипваме вода и я изсипваме в чаша. След това добавяме лайка или пакетче чай (черният чай е най-подходящ, защото помага за намаляване на отока и има антибактериални свойства). Оставяме водата да престои малко, изчакваме да изстине и водата да се затопли, отцеждаме торбичката и я поставяме върху окото, оставяйки я за около 5-10 минути.

Може да ви интересува:  Растението, което прочиства белите дробове! Спира кашлицата веднага!

Какво да не правите, когато имате ечемик на окото

Ако имаме ечемик, не трябва да използваме грим за очи през тези дни, защото освен че е много досадно, може да забави процеса на заздравяване на ечемика и най-важното е, че можем да предадем бактерии на грима и четките си, като по този начин се разпространим инфекцията. Най-добре е четките, които използваме редовно, да се почистват с топла вода и неутрален сапун.

Никога не трябва да пукаме ечемика, защото това може да бъде по-лошо за неговото заздравяване. Ако стиснем ечемика, ще излезе гной и инфекцията може да се разпространи в други части на окото, причинявайки повторна поява на ечемик.

Винаги е най-добре да използвате компреси или торбички за инфузия, да измивате зоната ежедневно, за да ускорите заздравяването на ечемика, и да я оставяте да изсъхне сама.

Ечемикът е заразен, избягвайте споделяне на кърпи, дрехи или други предмети.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *