Маслото, което лекува ревматоиден артрит и остеопороза

Прегледи: 619
5/5 (14 гласа)

Поречът е едногодишно растение, произхождащо от района на Средиземно море. Могат да се консумират както листата, така и семената му. Маслото обаче идва от екстракта от семената му. Маслото от пореч се използва заради ползите, предоставени от лечебните му свойства, сред които можем да намерим:

Има противовъзпалителни ефекти. Маслото от пореч е в състояние да намали възпалението, като това, което възниква при състояния като ревматоиден артрит. Хората с този тип артрит могат да заменят нестероидните противовъзпалителни лекарства с това масло, което не предизвиква странични ефекти. Сред страничните ефекти на нестероидните противовъзпалителни лекарства са стомашни болки, стомашни язви, главоболие и други.

Ревматоидният артрит се характеризира с възпаление на тъканите, които покриват ставите (синовит). Маслото от пореч намалява тези възпаления благодарение на своите компоненти като розмаринова киселина. Тази киселина има антиоксидантни ефекти, които намаляват възпалението в тялото. Друг противовъзпалителен компонент в семената от пореч е стеаридоновата киселина.


Може да ви интересува

Съдържа антиоксидантни свойства. Маслото от пореч има голям антиоксидантен капацитет. Това се дължи на високото съдържание на танини, флавоноиди и феноли. Тези съединения повишават антиоксидантната активност в тялото и предпазват от оксидативен стрес, който може да увреди клетките и да доведе до ускорено стареене и сърдечно-съдови заболявания. Други антиоксидантни компоненти, съдържащи се в маслото от пореч, са стеаридонова киселина, гама-линоленова киселина, розмаринова киселина и полифеноли.

Облекчава симптомите на остеопороза. Маслото от пореч е в състояние да предотврати симптомите на остеопороза като крехки кости и възпаление. Един от компонентите на маслото от пореч е гама-линоленова киселина, омега-6 полиненаситена мастна киселина. Мастните киселини имат важни функции в регулирането на различни биологични процеси като костния метаболизъм. Той постига това чрез повлияване на калциевия баланс, активността на остеобластите и намаляване на цитокините, които могат да увредят костите с възпаление. Следователно здравословните нива на мастни киселини поддържат здравето на костите.

Маслото от пореч може също така да облекчи симптомите на остеопороза чрез намаляване на възпалението и връщане на костите към нормалните им параметри, без да повлиява отрицателно растежа им. Това е благодарение на неговите противовъзпалителни компоненти.

Може да ви интересува:  Инфузия за изгаряне на коремни мазнини и отслабване без йо-йо ефект

Как да приемате масло от пореч

Орално се препоръчва да се приемат 1 до 2 g масло от пореч на ден, което обикновено е еквивалентно на 2 или 4 капсули, разделени на две дози.

Маслото от пореч може да се използва и за външна употреба върху кожата, ноктите или косата, или вътрешно, като се консумира една чаена лъжичка един до три пъти на ден. Маслото трябва да се съхранява в хладилник, за да се предотврати гранясването на мононенаситените мастни киселини.

При ревматоиден артрит се препоръчват 6 до 10 g масло от пореч дневно.

Как да си направим масло от пореч у дома

Въпреки че можем да закупим този натурален продукт в билкови магазини, билкарници и аптеки, можем да изберем да си го направим сами у дома. Ако обичате да приготвяте свои собствени натурални продукти, обърнете внимание на това как да направите масло от пореч у дома стъпка по стъпка:

Съставки и материали

Цвят от пореч – 100 г
Зехтин – 1 л

Начин на приготвяне

Първото нещо, което трябва да направим, е да изберем 100 г цвят от пореч и в стъклен буркан да поставим един литър зехтин за всеки 100 г от растението. Уверете се, че маслото покрива цялата тревиста маса. Затваряме буркана много добре и го оставяме да престои за 45 дни.
Разклащайте буркана веднъж на ден. Накрая ще прецедим маслото и ще го изсипем в друг стерилизиран съд от тъмно стъкло. Съхраняваме на тъмно и хладно място до 6 месеца.

Начин на употреба

С кръгови движения нанесете маслото върху болезнената зона, докато кожата попие маслото. Повтаряме тази процедура два пъти на ден.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *