Как да премахнете зъбния камък от зъбите по естествен начин

Прегледи: 1 389
5/5 (14 гласа)

Зъбният камък се състои от втвърдяване на бактериална плака по повърхността на зъбите, почти винаги поради лоша орална хигиена. Тази мръсотия може да се види под линията на венците, по зъбите и в пломби или други зъболекарски работи. Ако не се отстрани правилно, може да влоши емайла и да доведе до нарушения като кариес. Тъй като натрупването му е често, много хора търсят решения за естественото му отстраняване. Премахването му обаче не е толкова просто.

Какво е зъбен камък по зъбите и защо се появява?

Зъбният камък върху зъбите е калцифицирана маса, която обикновено се образува в области на устата, където има постоянен приток на слюнка. Това е минерализираната зъбна плака, която се образува поради растежа на бактериите и натрупването на хранителни остатъци.


Може да ви интересува

Ако обаче няма добри хигиенни навици или ако се натрупа прекомерно, се образува зъбен камък. В повечето случаи това изглежда като лепкав, подобен на глина филм с белезникаво жълт цвят. Но когато се появят субгингивално, те не са клинично видими и могат да придобият цвят, който варира от тъмнокафяв до зелен и черен.

Може да ви интересува:  Опитайте този домашен лек за гъбички по краката и ноктите

Причини за зъбен камък

Зъбният камък се образува поради химическа реакция, която възниква поради действието на слюнката и остатъците от храна. Предизвиква втвърдяване на бактериалната плака, особено при липса на добра хигиена. Понякога промените в pH на слюнката засягат образуването на тези камъни. Други фактори като високата консумация на захар и тютюнопушенето също са свързани.

Домашна рецепта със сода бикарбонат за естествено премахване на зъбен камък от зъбите

Съставки

1 супена лъжица кокосово масло
1 супена лъжица сода за хляб
2 капсули витамин Е
2 сашета стевия
15 капки чай от мента

Начин на приготвяне

Всички горепосочени съставки се смесват и съхраняват в херметически затворен стъклен буркан и в момента на употреба се нанася с лъжица върху четката за зъби. Тази паста може да бъде алтернатива за онези хора, които имат реакция на свръхчувствителност към пасти за зъби, които съдържат натриев лаурил сулфат (SLS). Мийте зъбите си с тази паста поне два пъти на ден в продължение на 1 месец.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *