Дар от природата, който подобрява паметта и концентрацията! Без лекарства

Прегледи: 647
5/5 (17 гласа)

Паметта е способността да придобиваме, съхраняваме или заместваме информация или преживявания, които навлизат в нашата нервна система чрез някакъв сетивен път. Освен това паметта е свързана със знанието и съзнанието, което ни позволява да имаме критерии за действие и/или адаптиране, когато е необходимо.

Загубата на памет е неспособността да се разпознае предварително придобита информация. Тази очевидна дисфункция понякога е свързана само с механизъм за пренастройка на мозъка, за да се избегне насищането с неуместна информация. Вярно е, че способността ни да помним прогресивно намалява с течение на времето.

Предупредителни признаци за загуба на памет

  • Психическо объркване, липса на внимание и дезориентация.
  • Симптоми на депресия, в някои случаи със суицидни мисли.
  • Замаяност, езикови проблеми, главоболие, зрителна дисфункция и апатия.

Може да ви интересува

Има различни причини, които водят до намаляване на капацитета на паметта:

Стареене: с напредването на възрастта има физиологичен спад в мозъчната функция. Като цяло това означава, че хората трябва да положат повече усилия, за да извлекат факти или спомени, и е необходима по-голяма честота на стимули, за да ги съхранят.
Леко когнитивно увреждане: това е нарушение на паметта, по-голямо от това, съответстващо на възрастта, но по-малко, отколкото в случаите на деменция.8
Деменция: в тези случаи загубата на памет се характеризира с „пълно изтриване“ на събитие, а не на детайлите, което представлява тежка дисфункция на когнитивното функциониране.
Афективни разстройства (депресия, тревожност и др.): при тези разстройства се засягат основно вниманието или концентрацията и краткосрочната памет.
Други: хипотиреоидизъм, травма на главата, инсулт, дефицит на витамин B12 и др.

Може да ви интересува:  Честото нощно уриниране изчезва, ако приемате този домашен лек

Смути от боровинки, авокадо и ленено семе

Благодарение на ползите, които ленените семена имат с Омега 3, контролът на кръвния поток, който осигурява авокадото, и помощта, която боровинките осигуряват за умствените способности на мозъка, са перфектната комбинация за това смути.

Съставки

1 чаша боровинки
1 авокадо
1 супена лъжица смлени ленени семена
250 мл вода

Начин на приготвяне

Поставете боровинките и авокадото в блендер, добавете смляното ленено семе и чашата вода и ги пасирайте до получаване на еднородна смес. Пийте сутрин в продължение на 15 дни.

Смути от ягоди и овесени ядки

Благодарение на витамин B комплекс, който може да се бори с умствената умора и да подобри паметта, рискът от развитие на когнитивни заболявания с течение на времето е намален.

Съставки

5 зрели ягоди
250 мл вода
1 банан
4 супени лъжици овесени ядки
1 супена лъжица смляно ленено семе

Начин на приготвяне

След като са готови, сложете съставките в блендера и разбийте на максимална скорост до получаване на хомогенна и гладка смес.

Това смути е не само вкусна напитка, но и инвестиция във вашето когнитивно здраве. Витамините В комплекс, присъстващи в овесените ядки и ягодите, помагат за облекчаване на умствената умора и засилват паметта ви.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *