Какви са ползите от пиенето на чай от канела с карамфил?

Прегледи: 1 979
4.9/5 (16 гласа)

Чаят от канела с карамфил стана популярен напоследък, предлагайки комбинация, пълна с ползи за здравето. Тази инфузия, която съчетава антиоксидантни свойства и основни хранителни вещества, се превърна в привлекателна възможност за онези, които се грижат за своето благосъстояние.

Канелата, извлечена от едноименното дърво, е богат източник на витамини и минерали като желязо, магнезий, калий, фосфор, витамин С, витамин А и фолати. Призната със своите антиоксидантни свойства, канелата се свързва с превенцията на сърдечни заболявания, контрола на диабета и възможността за насърчаване на загуба на тегло при строги диети.

От друга страна, карамфилът, използван като инфузия, е свързан с намаляване на симптомите на грип и ползи за храносмилането. Известен с това, че облекчава зъбната болка, бори се със зъбната плака и дори помага при лошо храносмилане, карамфилът е мощна съставка, когато се включи в инфузия с канела.


Може да ви интересува

Ползи от смесването на канела и карамфил

Докато и двете съставки предлагат ползи поотделно, комбинацията им подобрява техните антиоксидантни свойства, което може да помогне за забавяне на клетъчното увреждане. Антиоксиданти, присъстващи в различни храни и също налични като хранителни добавки.

Освен това канелата и карамфилът имат способността да предпазват кожата от бръчки, да запазват тонуса й и да предотвратяват заболявания като рак, сърдечно-съдови заболявания, Алцхаймер и хронична болка.

Какво предлага канелата?

Канелата е универсална съставка, която осигурява редица ползи за здравето благодарение на хранителния си състав. Сред най-забележителните му приноси са:

Основни хранителни вещества: съдържа желязо, магнезий, калий, фосфор, витамин С, витамин А и фолати, които са от съществено значение за правилното функциониране на човешкото тяло.

Антиоксидантни свойства: богат е на антиоксидантни съединения, като полифеноли, които помагат в борбата с оксидативния стрес в организма. Те допринасят за защитата на клетките срещу увреждане, причинено от свободните радикали, което може да помогне за предотвратяване на заболявания и преждевременно стареене.

Потенциал за контрол на кръвната захар: Може да подобри инсулиновата чувствителност, което помага за регулиране на нивата на кръвната захар. Това може да бъде от полза за хора с диабет или тези, които искат да контролират нивата на глюкозата си.

Подкрепа за здравето на сърдечно-съдовата система: Канелата може да помогне за намаляване на нивата на LDL холестерола („лошия“ холестерол) и триглицеридите, което може да има положителен ефект върху здравето на сърцето и да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

Може да ви интересува:  Лечебната билка, която възстановява омазнен черен дроб

Противовъзпалителни свойства: Има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото, което е от значение за различни здравословни състояния.

Възможни ползи за здравето на мозъка: Някои съединения, присъстващи в канелата, могат да помогнат за подобряване на мозъчната функция и да допринесат за предотвратяването на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер.

Какво предлага карамфилът?

Карамфилът, ароматна подправка от карамфиловото дърво, осигурява редица ползи за здравето благодарение на своите активни компоненти. Някои от най-забележителните му приноси са:

Антимикробни свойства: неговите съединения, като евгенол, могат да помогнат в борбата с бактериите, гъбичките и вирусите, като по този начин помагат за укрепване на имунната система и предотвратяване на инфекции.

Облекчаване на зъбната болка: Използва се за облекчаване на зъбна болка. Евгенолът, присъстващ в карамфила, има аналгетични и локални анестетични свойства, които могат да осигурят временно облекчение в случаи на зъбобол.

Подпомагане на храносмилането: Обикновено се използва за облекчаване на храносмилателни проблеми като лошо храносмилане и газове. Карамфилът може да стимулира производството на храносмилателни ензими, което подобрява храносмилането и намалява стомашния дискомфорт.

Противовъзпалителни свойства: Съединенията, присъстващи в карамфила, като евгенол, имат противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат полезни за намаляване на възпалението в тялото.

Подобрено кръвообращение: Mоже да подобри кръвообращението и следователно да допринесе за здравето на сърдечно-съдовата система.

Възможна помощ при управлението на кръвната захар: Може да има положителен ефект върху регулирането на нивата на кръвната захар, което може да бъде от полза за хора с диабет или преддиабет.

Възможни противоракови ефекти: Някои съединения, присъстващи в карамфила, могат да имат инхибиращ ефект върху растежа на раковите клетки, въпреки че са необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези открития.

Как да приготвим чай от канела с карамфил

Съставки

1 пръчица канела
2 карамфил
250 вода
Мед (по желание)

Начин на приготвяне

За да го приготвите чая, налейте водата в тенджера и изчакайте да заври. Когато започне да завира, добавете натрошения карамфил и пръчицата канела. Оставете съставките да престоят за 15 или 20 минути, прецедете запарката и накрая добавете меда. Пийте по една чаена чаша в продължение на 15 дни, след което правим почивка от 15 дни.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *