Билката, която лекува от главата до петите!

Прегледи: 3 038
5/5 (11 гласа)

Подобно на голям брой други растения, моринга, бен или дървото на живота е един от онези видове лечебни растения, които ни помагат за нашето здраве и благополучие. Това растение има множество приложения, независимо дали в гастрономията, естетичната медицина или в селското стопанство и животновъдството, което ни помага да подобрим дишането или да успокоим стреса. Това е така, защото съдържа както витамини, така и минерали, които могат да се консумират на капсули, прах или като инфузия.

Свойства на моринга

Въпреки че могат да се използват както листата, така и семената на моринга, много повече свойства се откриват в листата, тъй като там се намират голяма част от аминокиселините, антиоксидантите, витамините и минералите, както и полифенолите и флавоноидите. Сред всички тези свойства на моринга, можем да подчертаем, че това е лечебно растение, което е:

 • Противовъзпалително
 • Антибиотик
 • Антибактериално
 • Антивирусни средства
 • Антимикробно
 • Антиоксидант
 • Антихипертензивно
 • Антидепресант
 • Антидиабетно
 • Болкоуспокояващо

Морингата служи за:

Намалява кръвното налягане: благодарение на своите компоненти, като полифеноли и флавоноиди, можем да кажем, че морингата помага за намаляване на налягането на кръвоносните съдове и осигурява добро кръвообращение.

Намалява безпокойството и депресията: друго предимство на морингата е, че можете да приготвите чай от моринга, който помага за лечение на тревожност и депресия.

Защитава и подхранва косата и кожата: поради количеството протеини и витамини А и С, които съдържа, маслото от семена на моринга може да бъде чудесен съюзник срещу свободните радикали. Подобрява храненето и грижата за нашата коса и кожа, благодарение и на своите овлажняващи и детоксикиращи компоненти.

Предотвратява анемия: успяхме да видим, че растението моринга съдържа нива на желязо в листата си. Това желязо допринася за създаването на червени кръвни клетки и хемоглобин, наред с други, които помагат за предотвратяване на анемия.

Контролира инфекциите: тази полза от морингата идва благодарение на противовъзпалителните свойства, които могат да помогнат за предотвратяване на появата на оток, например.

Контролира и подобрява дишането: Свързано с ползата от моринга по-горе, хемоглобинът, открит в това растение, помага на хора с астматични пристъпи.

Контролира нивата на глюкозата: от предимствата на моринга това е свързано с лечението на диабет. Благодарение на количеството хемоглобин и протеин, морингата помага за контролиране на глюкозата и кръвната захар.

Чай от моринга

Мощните антиоксиданти в екстракта от моринга, могат да помогнат за предотвратяване на увреждане на сърцето и поддържат сърцето здраво.

Съставки

250 мл вода
10 грама листа от моринга

Начин на приготвяне

Оставете водата да заври и когато достигне точката на кипене, добавете листата на моринга и оставете да почине пет минути, за да се консумира най-накрая. Пием по една чаша два пъти в седмицата.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

2 коментара за “Билката, която лекува от главата до петите!

 1. Анонимен

  МОРИНГАТА,ДЪРВО ЛИ Е ИЛИ ХРАСТ? НЕ ПРИЛИЧА ЛИ ПО ШУШУЛКИТЕ СЪС СЕМЕНАТА,МАЛКО ПО ЛИСТАТА НА САЛКЪМА? МОРИНГАТА ПРАВИ ЛИ ДЪЛГИ КАФЯВИ БОДЛИ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *