Лечебното растение, което помага за подобряване на паметта и концентрацията

Прегледи: 4 203
4.3/5 (19 гласа)

Паметта и концентрацията са две от най-сложните умствени функции на мозъка и най-важните. За да ги подобрите, е от голямо значение да изпълнявате упражнения за памет или да консумирате определени храни, които могат да бъдат полезни за паметта и концентрацията.

Една от най-честите алтернативи за подобряване на тези два аспекта е използването на естествена медицина, която се превърна в лесна и икономична алтернатива за облекчаване на всеки дискомфорт, причинени от възрастта или различни често срещани заболявания.

Розмаринът е ароматно растение, което има многобройни полезни свойства за нашето здраве. Той е добър стимулант, който помага за лечението на всичко – от храносмилателни проблеми до респираторни заболявания, но ако има нещо, с което розмаринът се отличава, то е, че се използва широко за лечение на проблеми с паметта, както и едно от основните заболявания, произтичащи от това разстройство: Алцхаймер.

Розмаринът осигурява ползи за мозъка, особено поради аромата си, поради неговите компоненти като алфапинен, който може да има стимулиращ ефект върху мозъка на хората. Розмаринът е средиземноморски храст, който е известен в целия свят със своята универсалност в готвенето и лечебните си свойства. Има интензивен аромат и приятен вкус, който може да се използва като подправка за храна или да се използва като естествено лекарство.

Може да ви интересува:  Домашно средство от 2 съставки лекува външно и вътрешно организма

Как да използваме розмарин за памет и концентрация

Розмаринът, ще ни помогне да подобрим когнитивната си система благодарение на основните си съставки (терпени), сред които се откроява 1,8-цинеолът. Този тип съединение се въвежда в кръвоносната система чрез вдишване и е в състояние да напусне кръвоносните съдове в мозъка, където взаимодейства с рецепторите на този орган.

Вдишването на миризмата на розмарин може да помогне за увеличаване на паметта ни до 75%, поради един от основните компоненти на тази ароматна билка: евкалиптол, който действа като отговорен за когнитивните подобрения, повишавайки склонността към запомняне.

Следователно ароматерапията е едно от най-ефективните лечения за подобряване на способността ни да запаметяваме. За да направите това, можете да използвате дифузер и етерично масло от розмарин.

Може да ви интересува:  Вода с лимон след вечеря: това са ползите от нея

Не можем да пренебрегнем голямата употреба на розмарина заради неговите свойства и качества: кулинария. Затова ви предлагаме да придобиете свойствата на паметта, които това ароматно растение ви дава чрез вкусни деликатеси. Можете да добавите листа от розмарин при готвене, например във вашите сосове, меса, яхнии и дори десерти. Идеален начин да се насладите на храненето и в същото време да подобрите ума си.

Друго страхотно средство за подобряване на паметта без съмнение е консумацията на запарки от розмарин. Тази алтернатива ще ви позволи да се насладите на предимствата на това ароматно растение и цялата му същност, чрез една повече от здравословна напитка. Пригответе вашата запарка от розмарин, като кипнете вода и добавете няколко листа, след това я оставете да почине и това е всичко.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *