Как да намалите кръвното си налягане с тази храна

Прегледи: 1 039
4.6/5 (9 гласа)

Чесънът е съставка в кухните по целия свят и придава нотка несравним вкус на ястия и рецепти. Но освен вкуса си, трябва да знаете, че е много полезна храна за нашето здраве.

Свойства на чесъна

Чесънът е съставка, която ни предоставя голям брой лечебни свойства, които са много интересни за нашето благосъстояние. Всъщност е известно, че в чесъна присъстват повече от 2000 активни компонента, които ни помагат да поддържаме по-силно и здраво тяло. Някои от тези компоненти са следните:

• Етерични масла

• Кверцетин (флавоноид с противогрипни, антибактериални и противовъзпалителни свойства)

• Фруктозани (идеални за укрепване на защитата ни)

• Голямо разнообразие от витамини, особено C и B6

• Много здравословни минерали като калций, манган, калий или фосфор

Благодарение на състава си, чесънът може да ни помогне да подобрим здравето си, да укрепим защитните си сили и да ни направи по-силни и защитени от външни агенти. Но за да се възползвате максимално от свойствата и ползите от чесъна, е важно да имате предвид нещо съществено: всички компоненти могат да се използват, когато чесънът е счукан, следователно не се препоръчва да приемате цяла скилидка чесън, а най-добре е да го смачкате.

Ползи от чесъна

  • Естествен антибиотик

Чесънът действа като естествен антибиотик. Това се дължи на факта, че е богат на алицин, свойство, което действа като антибактериално и ще ни помогне да предотвратим разпространението на бактерии в нашето тяло.

  • Противогъбични свойства

Също така е идеална съставка за предотвратяване появата на гъбички в тялото ни. И е доказано, че много гъбички са чувствителни към тази храна, тъй като растителните екстракти забавят растежа на гъбичките и следователно ще им попречат да растат вътре в нас. Благодарение на това свойство екстрактите от чесън се използват в много селскостопански полета за предотвратяване на появата на гъбички в културите.

  • Идеален за борба с вируси
Може да ви интересува:  Изхвърлих токсините от тялото си! БЕЗ ДИЕТА! Прочистване на дебелото черво и отслабване

Продължаваме да говорим за ползите от чесъна, за да се позоваваме на неговия антивирусен ефект. Някои проучвания отразяват как чесънът може да предотврати разпространението на някои вируси, но това не може да бъде потвърдено на 100%, тъй като до днес изследванията все още продължават. Въпреки това, поради естествените съставки на чесъна, е много вероятно той да действа като антивирусно средство и да предотврати разпространението на някои заболявания като грип, настинки и др.

  • Чесънът намалява лошия холестерол

Лошият холестерол (LDL) може да запуши стените на артериите с годините, затова е от съществено значение да го регулираме и да намалим нивата му в кръвта. За това чесънът е много мощна съставка, тъй като действа чрез регулиране на нивата и намаляване на наличието на LDL. Всъщност в Съединените щати много граждани консумират екстракти от чесън, за да балансират холестерола.

  • Намалява кръвното налягане

Друго от свойствата и ползите на чесъна е, че той е идеално естествено средство за намаляване на кръвното налягане и за по-течен кръвен поток. Това е така, защото тази храна помага за производството на по-голямо количество азотна киселина, компонент, който разрежда повече кръвта и следователно допринася за кръвното налягане. Въпреки това е важно да имате предвид, че чесънът винаги е допълнение към медицинското лечение, което следвате за лечение на високо кръвно налягане, той никога не трябва да се разглежда като лечение сам по себе си.

  • Мощен антиоксидант

Чесънът също е идеален за поддържане на тялото ни в перфектно състояние и предотвратяване на окисляването на клетките. Това се дължи на множеството антиоксиданти, присъстващи в чесъна, които помагат за неутрализирането на свободните радикали и поддържат тялото по-младо и защитено. Алицинът е един от най-мощните антиоксиданти, присъстващи в чесъна и с който ще постигнете тези ползи.

Може да ви интересува:  Ако страдате от артрит, трябва да видите тази рецепта

Как да намалите кръвното си налягане с чесън

Това заболяване, което може да засегне много различни степени и остава незабелязано от до една трета от хората, които страдат от него, може да причини сериозни увреждания на цялото тяло, от артериите и сърцето до бъбреците и самия мозък.

В допълнение към възрастта, неадекватната диета и заседналият начин на живот са две от най-големите му причини, оттук и значението на поддържането на здравословен и активен начин на живот. Един от основните съюзници, които можем да намерим в борбата с хипертонията, в допълнение към, очевидно, медицинските грижи, е една евтина, вкусна и ужасно лесна за намиране храна: чесънът.

Скилидките чесън като такива често се използват във всички видове типични ястия, а в много области е традиционно да се консумират сурови сутрин. Също така е обичайно да натриете нарязана скилидка чесън върху парче препечен хляб, след което да поръсите с няколко капки зехтин.

Чеснова сол

Друг голям ресурс е да се направи това, което е известно като чеснова сол: заместител на солта, направен от чесън и масло, който по този начин помага двойно в борбата срещу хипертонията. За да направите чеснова сол, просто трябва да запържите обеления чесън в тиган с малко зехтин, като винаги внимавате да не загори. След това се изсушават от маслото и се съхраняват в съд, който ги предпазва от влага. Отсега нататък, вместо да подсолявате ястието, можете просто да настържете една от сотираните скилидки на вкус.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *