Как да намалим кръвната захар без инсулин

Прегледи: 1 363
5/5 (6 гласа)

Когато тялото не може ефективно да транспортира захарта от кръвта до клетките, настъпва висока кръвна захар. Tова може да доведе до диабет. Тъй като диабетът е състояние, при което нивата на кръвната захар са твърде високи. Ако човек има диабет тип 1 или тип 2, той трябва да поддържа нивата на кръвната захар в рамките на желаните стойности.

По-голямата част от храната, която човек яде, се превръща в захар, наричана също глюкоза, която се освобождава в кръвта, за да се използва като основен източник на енергия за тялото.

За да намалите естествено нивата на кръвната захар, следвайте следните съвети:

  • Редовни упражнения и загуба на тегло

Може да ви интересува

Двете вървят ръка за ръка и ще помогнат за увеличаване на инсулиновата чувствителност, което означава, че клетките ви могат да използват по-добре наличната в кръвта ви захар. Упражненията също помагат на мускулите да използват кръвната захар за енергия и подобряват мускулната контракция. Упражненията трябва да включват вдигане на тежести, ходене с добро темпо, бягане, колоездене, танци, ходене и плуване.

  • Внимавайте с въглехидратите

Тялото превръща въглехидратите в захари и след това инсулинът ги придвижва в клетките. Ако ядете твърде много въглехидрати или имате проблеми с инсулина, процесът се проваля и нивата на кръвната захар се повишават.

  • Повече фибри

Фибрите намаляват смилането на въглехидратите и усвояването на захарта. Диета с високо съдържание на фибри може да помогне за справяне с диабет тип 1 чрез подобряване на контрола на кръвната захар. Храните с високо съдържание на фибри са зеленчуци, плодове, бобови растения и пълнозърнести храни.

  • Пий много вода

Това може да ви помогне да поддържате нивата на кръвната си захар в здравословни граници, както и да помогне на бъбреците ви да източат излишната кръвна захар чрез урината. Хора, които пият повече вода, имат по-малък риск от развитие на високи нива на кръвната захар.

  • Внимавайте с порциите
Може да ви интересува:  Зехтин: 8 факта, които трябва да знаете за тази широко използвана храна в кухнята

Ако ги контролирате, можете да регулирате приема на калории и да предизвикате загуба на тегло. Можете да направите това, като измервате и претегляте порции, използвате по-малки чинии, четете етикетите на храните и проверявате размера на порциите. и преди всичко яжте бавно.

  • Контролиране на стреса

Стресът може да повлияе на нивата на кръвната захар. Изследванията разкриха, че упражненията, релаксацията и медитацията намаляват стреса, което от своя страна понижава нивата на кръвната захар.

Как да намалим кръвната захар по естествен начин

  • Екстракт от канела

Канелата подобрява инсулиновата чувствителност чрез намаляване на резистентността на клетъчно ниво. Канелата може да намали нивата на кръвната захар с до 29%.

Чаят от канела е добър вариант да включите необходимото количество канела в ежедневието си. За да го приготвите ви трябват само пръчка канела и 250 мл вода. Загрейте водата до точка на кипене и  добавете пръчката канела към горещата вода. Оставете чая да престои за 15 минути и прецедете. Пийте по една чаша чай от канела на ден сутрин след закуска.

Друг начин да добавите тази подправка към вашата диета е като добавка. В този случай не се добавя към храната, но можете да приемате канела на хапчета за диабет като добавка, която можете да намерите в билкари например. Можете също така да приемате подходящата пропорция канела на ден като добавка, въпреки че може да е по-неудобно и по-малко вкусно.

  • Ябълков оцет

Оцетът насърчава по-ниските нива на кръвната захар на гладно, като намалява производството й от черния дроб или увеличава използването й от клетките. Оцетът влияе върху реакцията на организма към захарите и подобрява инсулиновата чувствителност. Можете да добавите оцета към дресинга за салата или да смесите 2 супени лъжици в 250 мл вода.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *