Комбинирайте куркума с тази подправка и умножете нейните противовъзпалителни сили

Прегледи: 1 325
4.9/5 (8 гласа)

Намирането на начини за всеки човек да подобри качеството си на живот трябва да бъде ежедневна задача, на която се дава специален приоритет. Част от фокусирането върху подобряването на здравето е намирането на това, което работи за вашето тяло, за да бъде по-добро, но преди всичко за намаляване на възпалението.

Хроничното възпаление може да доведе до умора, болка, разстройства на настроението и стомашно-чревни проблеми, които се появяват в ежедневието ви, и потенциално хронични заболявания като сърдечни заболявания или артрит в дългосрочен план.

Въпреки че няма конкретна формула за борба с възпалението, има навици, които всеки индивид може да приложи на практика, като подобряване на качеството на съня, контролиране на стреса и опит за спазване на диета, богата на основни хранителни вещества с риба, богата на омега-3, пресни продукти, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки, наред с други, които могат да помогнат в борбата с него. Но особено мощен хранителен източник на антиоксиданти, който според много експерти може да помогне за намаляване на възпалението, е куркумата, вкусна бомба от ползи за тялото.


Може да ви интересува

Защо куркумата е толкова полезна?

Главният герой е куркуминът, основното съединение в куркумата и силен антиоксидант с противовъзпалителни свойства. Куркуминът е изследван за способността му да се бори с хронични заболявания, вариращи от диабет тип 2 до сърдечни заболявания, невродегенеративни заболявания, ставни заболявания и разстройства на настроението, и има изследвания, които предполагат, че може да бъде полезен за хора с тези състояния.

 • Куркумата съдържа биоактивни съединения с лечебни свойства
 • Куркуминът е естествено противовъзпалително съединение
 • Куркумата може да увеличи антиоксидантния капацитет на тялото
 • Куркуминът може да стимулира мозъчния невротрофичен фактор
 • Куркуминът може да намали риска от сърдечни заболявания
 • Куркумата може да помогне за предотвратяване на рак
 • Куркуминът може да бъде полезен при лечението на болестта на Алцхаймер
 • Хора с артрит реагират добре на добавки с куркумин.
 • Куркуминът има ползи срещу депресия
 • Куркуминът помага за забавяне на стареенето и в борбата със свързаните с възрастта хронични заболявания
Може да ви интересува:  Артрит: лечебната билка, която помага за намаляване на възпалението

Комбинирайте куркума с тази подправка и умножете нейните противовъзпалителни сили

Куркумата има ниска бионаличност, което означава, че тялото не може да се възползва от многобройните й предимства, защото не се усвоява добре и бързо се метаболизира и елиминира. Едно решение е да добавите щипка черен пипер към подправените с куркума храни или напитки. Основната активна съставка на черния пипер е пиперинът. Има няколко потенциални ползи за тялото и мозъка, които идват от пиперина, и е доказано, че увеличава усвояването на куркумин с 2000%.

Куркумата е растителна храна, богата на антиоксиданти, и когато много от тези видове храни са включени в ежедневната диета, ограничавайки ултрапреработените, се получават по-добри ползи за здравето. Черният пипер е много повече от допълнение за смесване с куркума. Тази подправка е смятана за „краля на подправките“ и има своите ползи за здравето: високо съдържание на антиоксиданти, противовъзпалителни ползи, антибактериални свойства, компоненти, които се борят срещу някои видове рак, повишава добрия холестерол, наред с други.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

1 коментар за “Комбинирайте куркума с тази подправка и умножете нейните противовъзпалителни сили

 1. Antoaneta Dimitrova

  Благодаря за хубавите съвети! Аз и синът ми сме болни от някакъв вирус вече втори път през 2 месеца той и аз сме хремави той кашля цяла нощ мене ме боли гърлото и леко на кашлям! Пием някакви лекарства от Аптеката но няма полза! Моля ви пишете ми какво да пием зада се оправим! Предварително Ви Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *