Така се приготвя и приема растението, което регулира лошия холестерол в кръвта

Прегледи: 716
5/5 (6 гласа)

Холестеролът, мастна субстанция, която е от съществено значение за функционирането на тялото, може да се превърне в проблем, когато нивата, особено така нареченият лош холестерол (LDL), се покачат до нездравословни нива.

Какво е холестерол и защо е важно да го регулираме?

Холестеролът е мастна субстанция, необходима за образуването на клетките и производството на хормони. Въпреки това, когато нивата на LDL холестерол („лош холестерол“) са високи, те могат да се натрупат по стените на артериите, образувайки плаки, които увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания.


Може да ви интересува

Свойства на целината за регулиране на холестерола

Разтворими фибри: Целината е богата на разтворими фибри, които действат като гъба в храносмилателната система, улавяйки холестерола и помагайки за отстраняването му от тялото.
Фитонутриенти и антиоксиданти: Съдържа фитонутриенти и антиоксиданти, които могат да допринесат за намаляване на окисляването на LDL холестерола, като по този начин намаляват риска от образуване на плаки в артериите.
Ниско съдържание на калории: Целината е нискокалорична храна, което я прави здравословен вариант за включване в диетата ви, без да се притеснявате за увеличаване на приема на калории.

Как целината може да помогне за регулиране на холестерола

Намалена абсорбция на холестерол: Разтворимите фибри в целината помагат за намаляване на абсорбцията на холестерол в червата, предотвратявайки навлизането му в кръвта.
Насърчаване на отделянето на жлъчни киселини: целината може да стимулира отделянето на жлъчни киселини, които съдържат холестерол. Това принуждава тялото да използва повече холестерол, за да произвежда нови жлъчни киселини, като по този начин намалява нивата на циркулиращия холестерол.
Противовъзпалително действие: антиоксидантите и фитонутриентите, присъстващи в целината, имат противовъзпалителни свойства, които могат да предпазят артериите от увреждане и да намалят възпалението, свързано с натрупването на холестерол.

Други ползи от целината

Помага за отслабване: Трябва да консумирате повече фибри, за да отслабнете, който е изобилен в целината, 1 чаша целина осигурява 16 калории, от които 1,6 g са диетични фибри.
Успокоява болката и действа противовъзпалително: както целината, така и нейните семена имат антиоксиданти, които имат противовъзпалително действие, което ги прави идеални за успокояване на възпалението. Хроничното възпаление може да доведе до развитието на някои заболявания като астма, ревматоиден артрит и лупус.
Храносмилане: Минералите в сока балансират pH на кръвта и неутрализират киселинността, като по този начин улесняват храносмилането и предотвратяват стомашни язви. Благодарение на фибрите, които съдържа, 1 чаша целина дневно ще осигури 6% от препоръчителния дневен прием; което ще помогне за регулиране на чревния транзит и избягване на запек. Освен това минералите в сока му балансират pH на кръвта и неутрализират киселинността, като същевременно улесняват храносмилането и предотвратяват стомашни язви.

Може да ви интересува:  Триковете на баба за лесно, бързо и здравословно отслабване

Как се приема целина

Сок от целина: Направете пресен сок от целина, като смесите стъблата целина с вода в блендер. Пийте това редовно, за да получите ползите от фибри и фитонутриенти.
Салати и закуски: Добавете нарязана целина към салати или я яжте като лека закуска. Фибрите ще ви помогнат да останете сити и ще допринесат за регулирането на холестерола.
Супи и яхнии: Включете целина в супи и яхнии, за да се възползвате от нейните свойства, докато се наслаждавате на вкусни и успокояващи ястия.
Здравословни смутита: Смесете целина в здравословни смутита с плодове и зеленчуци за вкусна и питателна опция.

Целината е естествен съюзник в регулирането на лошия холестерол, предлагайки свойства, които надхвърлят простото й присъствие в диетата. Като включите този универсален зеленчук в ежедневните си ястия, можете не само да подобрите сърдечно-съдовото здраве, но и да се насладите на неговите допълнителни предимства, като намаляване на възпалението и насърчаване на нискокалорична диета.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *