Тези семена предпазват сърцето и намаляват кръвната захар

Прегледи: 1 586
4.8/5 (13 гласа)

Природата ни предоставя голямо разнообразие от семена, които въпреки малкия си размер са истинско съкровище от гледна точка на ползи за здравето. Тези семена, които бележат началото на живота на растенията, могат да бъдат и катализатори за здравословен живот при хората.

Тиквените семки са ярък пример за това как нещо толкова малко може да има толкова значително въздействие върху здравето ни. Техният разнообразен и богат хранителен профил ги позиционира като изключителна опция сред семената, които предлагат ползи за здравето.

Тиквените семена са източник на антиоксиданти, основни минерали и здравословни мазнини, които могат да помогнат в борбата с хроничните заболявания, да подобрят храносмилането и дори да насърчат спокоен сън.


Може да ви интересува

Ползи от тиквени семки

Тиквените семки са богати на антиоксиданти, особено на витамин Е, който е свързан с намален риск от сърдечни заболявания, както показват различни научни изследвания. Тези антиоксиданти действат като защитен щит за сърцето, като противодействат на оксидативния стрес. Намаляването на този оксидативен стрес е от съществено значение за запазване на здравето на сърцето, тъй като е известно, че е тих предшественик на няколко хронични заболявания.

Регулирането на кръвната захар е от решаващо значение, особено за тези, които са склонни към диабет или вече страдат от това заболяване. Тиквените семки са отлични в това отношение поради високото си съдържание на диетични фибри. Тези фибри могат да помогнат за умереното усвояване на захарта в кръвния поток, като улесняват по-добрия гликемичен контрол. Освен това в тиквените семки е идентифицирано вещество, наречено кукурбитацин, което е показало потенциал за регулиране на нивата на кръвната захар.

Тиквените семки имат значително количество полиненаситени мазнини, известни като здравословни мазнини, които помагат за намаляване на нивото на LDL холестерола, известен също като лош холестерол.

Благодарение на богатството си на фибри, тиквените семки имат способността да подобряват движението на червата, което помага за предотвратяване на храносмилателни разстройства като запек.

Може да ви интересува:  Розово злато: ускорява метаболизма и подобрява храносмилането

Тиквените семки имат потенциала да подобрят качеството на съня, вероятно благодарение на съдържанието на триптофан, прекурсор на серотонина и мелатонина. Тези вещества са свързани с регулирането на настроението и цикъла на съня, което може да допринесе за по-добра почивка.

Тиквените семки са хранителен източник на основни елементи, признати за тяхната подкрепа на имунната функция. Тези семена съдържат цинк, минерал от решаващо значение за имунната система, който допринася за пролиферацията и функционирането на имунните клетки. В допълнение, те са заредени с антиоксиданти като витамин Е, който предпазва клетките от оксидативен стрес, фактор, който може да отслаби отговора на имунната система. Тези компоненти правят тиквените семки ценен ресурс за укрепване на защитните сили на организма срещу болести и външни предизвикателства.

Как да консумираме тиквени семки

Този натурален продукт може да се консумира по няколко начина:

Сушени семена: могат да се използват цели в салата или супа. Препоръчителната доза е 10 грама на ден. Консумирането на около 10 до 15 грама семена всеки ден в продължение на една седмица е отлично за елиминиране на чревните паразити.

Смлени семена: в този случай можете да добавите супена лъжица (10 г) към зърнени храни, кисело мляко или плодови сокове. Просто поставете семената в блендер или кухненски робот, за да ги смелите.

Масло от тиквени семки: можете да го закупите в супермаркети. Използва се за подправка на салата или за добавяне към супа, след като е готова. Тъй като това масло губи свойствата си при нагряване, трябва да се използва сурово.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

1 коментар за “Тези семена предпазват сърцето и намаляват кръвната захар

  1. Ивайло Кърчев

    Колко биле силни тиквените семки. Браво, много интересна статия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *