Растението, което лекува всичко! Не го изтръгвайте от градината!

Растението, което лекува всичко! Не го изтръгвайте от градината!
Прегледи: 2 350
5/5 (10 гласа)

Тученицата има антиоксидантни, противовъзпалителни, антидиабетни, лечебни, антихипертензивни, гастропротективни, липидопонижаващи и антибактериални свойства. Всички тези свойства се дължат на факта, че има активни съединения като галотанини, кверцетин, апигенин и кемпферол, както и някои хранителни вещества като витамини С и А и минерали като калий, например.

Лечебни свойства на тученицата

  • Помага за контролиране на диабета

Консумацията на екстракт от това растение е в състояние да контролира нивата на кръвната захар, тъй като успява да регулира метаболизма на глюкозата, в допълнение към повишаването на инсулиновата чувствителност.

  • Предпазва от оксидативен стрес

Може да ви интересува

Тученицата е растение, богато на антиоксидантни вещества, като галотанини, омега-3, аскорбинова киселина, кверцетин и апигенин, които предпазват клетките от оксидативен стрес, причинен от свободните радикали. По този начин консумацията на това растение може да предпази тялото от преждевременно стареене, да укрепи имунната система и дори да намали риска от рак.

  • Облекчаване на възпалението при артрит

Това растение е в състояние да облекчи често срещаното възпаление на артрит, представяйки ефект, много подобен на този на няколко кортикостероида, които се използват за лечение на това състояние.

  • Борете се с бактериалните инфекции

Тученицата има антибактериално действие срещу различни видове бактерии, включително Klebsiella pneumonia, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus pyogenes и Streptococcus aureus, дори когато бактериите проявяват резистентност към антибиотици като еритромицин, тетрациклин или ампицилин.

  • Предотвратете сърдечно-съдови заболявания

Освен че е много богата на омега 3, която е вид здравословна мазнина, която помага за защитата на сърцето, тученицата също оказва действие срещу хиперлипидемия, като е в състояние да поддържа нивата на холестерола и триглицеридите в нормални параметри.

  • Предотвратява появата на стомашни язви
Може да ви интересува:  Магнезиев хлорид: за какво е, ползи и начин на приложение

Тъй като съдържа флавоноиди в състава си, като кемпферол, апигенин и кверцетин, тученицата е вероятно способна да създаде защита в стомаха, която затруднява появата на стомашни язви.

  • Намалява кръвното налягане

Количеството калий в растението може да понижи кръвното налягане. Освен това тученицата има диуретично действие, което също допринася за понижаване на кръвното налягане. 

  • Помощ при заздравяване на рани

Когато се прилагат директно върху рани и изгаряния, натрошените листа от тученица ускоряват процеса на заздравяване, тъй като намаляват повърхността на раната, в допълнение към увеличаването на якостта на опън.

Как да използвате тученицата, за да се възползвате от всичките й лечебни свойства

Тученицата може да се използва в кулинарията в състава на салати, супи и яхнии, освен да се добавя към рецепти за зелени сокове и смутита. По същия начин растението може да се използва под формата на чай, както е посочено по-долу:

Чай от тученица

Съставки

50 г листа от тученица
1 литър вряща вода

Начин на приготвяне

Смесете съставките за 5 до 10 минути и след това прецедете. След това го оставете да изстине и пийте 1 до 2 чаши на ден.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *