Лечебното растение, което помага за намаляване на нивата на кръвната захар

Прегледи: 1 075
4.5/5 (11 гласа)

Без съмнение, за да има оптимална работа на кръвоносната система, трябва да се вземат предвид два основни аспекта: поддържане на живот с честа физическа активност и приемане на балансирана диета. Това е от решаващо значение за тялото да изхвърли излишната глюкоза в тялото, тъй като ако не се направи правилно, може да доведе до хронични заболявания като затлъстяване или диабет.

Захарта, консумирана в храната, може да бъде категоризирана в два вида; сложни и прости. Поради това е много важно да се прави разлика между сложните захари, които включват зърнени култури, бобови растения или грудки. От своя страна простите захари са сладкиши, сокове и газирани напитки.

Когато се консумират тези видове вещества, трябва да се има предвид, че консумацията на прости захари причинява скок на глюкозата в тялото, причинявайки хипергликемия или високо ниво на захар в кръвта. Напротив, сложните захари не го правят.


Може да ви интересува

От хранителна гледна точка захарта не ни осигурява никакви необходими хранителни вещества. Това е известно като празни калории. Тези, които веднъж сме консумирали, се съхраняват и превръщат в мазнини, причинявайки вредни ефекти върху нашето тяло.

Метаболизиране на захарта в организма

Когато се консумират въглехидрати, рафинирани брашна или високи нива на прости захари, тялото трансформира тези храни в глюкоза, която е основното „гориво“ за тялото. Въпреки това, когато се ядат много от тези храни, панкреасът е отговорен за противодействието чрез производството на инсулин.

Може да ви интересува:  Най-добрият колаген за кожата и ставите

Важно е да се има предвид, че инсулинът помага за изхвърлянето на излишната глюкоза в клетките. Има обаче условия, при които този процес не се извършва правилно. Тогава се появява диабетът.

Мощно лечебно растение за контрол на кръвната захар

Моринга е сребро, произхождащо от Северна Индия, което се използва от хиляди години за лечение на различни състояния като настинки, укрепване на защитните сили и разбира се понижаване на кръвната захар, наред с други.

Сред основните предимства на морингата са, че упражнява хипогликемично действие, тъй като помага за намаляване на количеството захар в кръвта. Освен това стабилизира нивата на глюкозата. По същия начин помага за регулиране на правилното функциониране на панкреаса и спомага за производството на необходимия за човешкото тяло инсулин. И накрая, насърчава загубата на тегло.

Препоръчва се да се консумира като запарка. Приготвя се с 2-3 супени лъжици на 1 литър вода, запарва се в преварена вода за 6-7 минути и се прецежда. Идеалното е да се пие между храненията за хранителна, антиоксидантна и леко слабителна хидратация. Важно е да се консумира горещ, за да се засилят неговите ефекти.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *