Две мощни семена, които защитават сърцето. Така трябва да се консумират

Прегледи: 3 372
4.7/5 (10 гласа)

Семената се характеризират с това, че са идеални за допълване на здравословни диети. В случай на комбинация между чиа и ленено семе, те имат добър източник на протеини, фибри, минерали, калций, омега 3 и здравословни мазнини. Tези семена се считат за суперхрани, които са заредени с основни хранителни вещества за подобряване на сърдечно-съдовото здраве.

И двете храни са отличен източник на омега-3 мастни киселини, по-специално алфа-линоленова киселина (ALA), която се свързва с намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Проучванията показват, че редовната консумация на ALA може да понижи нивата на LDL холестерола („лошия“ холестерол) и да намали кръвното налягане, което допринася за по-нисък риск от сърдечни заболявания.

Чиа и ленените семена са идеални за осигуряване на ситост и насърчаване на защитната система на организма. По същия начин е известно, че фибрите помагат за здравето на храносмилането, а техните антиоксиданти помагат в борбата със свободните радикали, вредни вещества, които са отговорни за развитието на някои заболявания и преждевременното стареене.


Може да ви интересува

Тези семена съдържат антиоксиданти като лигнани и полифеноли, които могат да защитят артериите и да намалят възпалението, ключов фактор при сърдечно-съдовите заболявания. За да ги включите в ежедневната диета, те могат да се добавят към смутита, кисели млека, зърнени храни или да се използват като добавка в кулинарията. Препоръчва се също да се консумират смлени или накиснати, за да се възползвате по-добре от ползите им, тъй като целите семена могат да преминат през храносмилателната система, без да бъдат усвоени.

Може да ви интересува:  Най-добрият лек срещу гъбички по ноктите! Отървете се от гъбичките по ноктите на краката завинаги!

Фокусирайки се върху семената от чиа, важно е да се подчертае, че тяхното съдържание на здравословни мазнини и фибри помага за намаляване на рисковите фактори за заболявания като диабет. Тези семена са особено богати на линолова и алфа-линоленова мастни киселини (ALA).

Тези мастни киселини изглежда допринасят за намаляване на лошия холестерол, регулиране на кръвното налягане, предотвратяване на кръвни съсиреци или намаляване на възпалението.

Семената от чиа също осигуряват добра доза антиоксиданти, главно флавоноиди, които могат да помогнат за защита на здравето на сърцето, и витамини от В комплекс, които могат да предотвратят образуването на отлагания на плаки по стените на артериите, като по този начин предотвратяват развитието на сърдечно-съдови заболявания.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *