Не можех да стана от болка, а сега тичам като тийнейджър!

Прегледи: 2 433
4/5 (4 гласа)

Болката в коляното може да бъде причинена от различни състояния. Поради прекомерни упражнения, ставни заболявания, наранявания, инфекции и други ситуации, те са основните причини за дискомфорт и болки в коленете, които, въпреки че обикновено са често срещани при по-възрастни хора, независимо от възрастта, също могат да възникнат.

Важно е да се отбележи, че в зависимост от проблема, който възниква в коляното, симптомите са склонни да варират. Sред най-честите обаче са слабост и възпаление в тази област на тялото. Други симптоми са скованост, зачервяване и температура при докосване, нестабилност, звуци или пукащи звуци в коляното и невъзможност да се изправи.

Сред основните рискови фактори са наднорменото тегло, болката при хора с наднормено тегло (според техния ръст и мускулна маса) може да причини болка в коленете, поради повишени изисквания към ставите. Тези болки се появяват главно, когато има нужда от тялото, като изкачване или слизане по стълби, дори само ходене. Освен това рискът от остеоартрит се увеличава, тъй като той ускорява разграждането на ставния хрущял.


Може да ви интересува

Друг установен рисков фактор е липсата на гъвкавост или мускулна сила, тъй като силните мускули спомагат за стабилизирането и защитата на ставите, а гъвкавостта на мускулите помага за постигане на пълна гама от движения.

Сред най-честите препоръки за облекчаване на болката в коляното е почивка и намаляване на интензивните дейности, които влошават болката. Освен това се препоръчва да се прилагат горещи и студени компреси върху коляното за 15-20 минути няколко пъти на ден, за да се намали възпалението.

Естествени средства за болки в коляното

В допълнение към предишните препоръки, експертите предполагат, че болката в коленете може да бъде намалена и с помощта на природни средства, които са по-евтина алтернатива и по-лесни за прилагане в домашни условия. 

Билкови мехлеми за болки в коляното

Има няколко билкови мехлеми, които традиционно се използват за облекчаване на болки в коляното. Най-често използваните билкови мехлеми за облекчаване на болки в коляното са:

  • ментолов мехлем, който има аналгетични и охлаждащи свойства
  • мехлем от джинджифил, който има противовъзпалителни свойства
  • мехлем от кайен, който съдържа капсаицин, съединение, което може да помогне за облекчаване на болката
  • мехлем от арника, растение, което традиционно се използва за облекчаване на болка и възпаление.
Може да ви интересува:  Домашни лекове с чесън за почистване на белите дробове

Кора от бяла върба

Кората от бяла върба съдържа съединение, наречено салицин, което е подобно на аспирина и традиционно се използва за облекчаване на болка и възпаление. Върбовата кора може да бъде ефективна за облекчаване на болки в коленете.

За да получите всичките му ползи, се препоръчва да приготвите запарка от върбова кора, като добавите чаена лъжичка изсушена върбова кора към чаша гореща вода. Оставете кората да се запари за около 10-15 минути и след това я прецедете. Тази инфузия може да се пие до три пъти на ден за облекчаване на болката.

Екстракт от джинджифил

Екстрактът от джинджифил традиционно се използва заради неговите противовъзпалителни и аналгетични свойства, което го прави потенциален вариант за облекчаване на болки в коляното. Джинджифилът съдържа активни съединения, като гингероли и шогаоли, които могат да имат положителен ефект върху намаляването на възпалението и облекчаването на болката.

Екстрактът от джинджифил може да се намери под формата на добавка в магазините за здравословни храни. 

Най-добрият витамин за болки в коляното

Глюкозаминът е една от най-популярните витаминни добавки за защита на ставите, особено за облекчаване на болка, дължаща се на остеоартрит или ревматоиден артрит. По-конкретно, глюкозаминът е естествено съединение, което е отговорно за защитата на ставния хрущял, като добавка. Той се извлича от квинтин в черупките на раци, стриди и скариди за производство на таблетки или капсули от глюкозамин сулфат, глюкозамин хидрохлорид или N-актилглюкозамин, според здравния портал, MSD Manual.

Основната му функция е възстановяването на съединителната тъкан след нараняване, повишаване на нивата на съединенията, които я образуват с до 17%, подобряване на заздравяването на наранявания, така че може да се каже, че има хондропротективен ефект.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *