Намалете кръвното налягане и холестерола с този богат на витамини плод

Прегледи: 487
4.4/5 (5 гласа)

Ягодата, този малък червен плод с високо съдържание на сок, който също предлага различни ползи за здравето, освен че е едно от най-консумираните горски плодове в света. Един от акцентите на ягодата е способността й да помага за регулиране на кръвното налягане и нивата на холестерола в тялото.

Ягодите са богати на витамин С, фолиева киселина, фибри и манган, което насърчава здравата имунна система, помага за заздравяването на рани и абсорбира желязото. Те също са добър източник на витамин К и магнезий, което ги прави идеални за правилното съсирване на кръвта и за укрепване на физическата работоспособност.

Редовната консумация на ягоди може да има положително въздействие върху кръвното налягане, което се дължи на съдържанието им на биоактивни съединения, като полифеноли, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които помагат за подобряване на съдовата функция. налягане.


Може да ви интересува

Освен това, ягодите са отличен източник на калий, минерал от съществено значение за поддържане на правилния баланс на течностите в тялото. Калият помага да се противодейства на отрицателните ефекти на натрия, за който е известно, че повишава кръвното налягане. Като балансират нивата на натрий и калий, ягодите помагат за поддържане на кръвното налягане в здравословни граници.

Ролята на ягодите за намаляване на холестерола

Ягодата не само благоприятства кръвното налягане, но и играе важна роля за понижаване на холестерола. Високият холестерол е един от най-големите рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания и редовната консумация на ягоди може да помогне за справяне с този проблем по естествен път.

Ягодите са богати на разтворими фибри, особено на пектин. Разтворимите фибри помагат за намаляване на нивата на LDL холестерола, известен като лош холестерол. По този начин пектинът, присъстващ в ягодите, действа като вид гъба в храносмилателната система, като улавя излишния холестерол и го елиминира от тялото.

Може да ви интересува:  Ето как да излекувате подаграта и да облекчите бързо симптомите! Премахва болката, отока и възпалението

Освен това, ягодите съдържат антиоксиданти като флавоноиди, които също могат да помогнат за намаляване на LDL холестерола. Тези антиоксиданти предотвратяват окисляването на холестерола и образуването на плака в артериите, което може да блокира притока на кръв и да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания.

Друг основен аспект е, че ягодите са с ниско съдържание на калории и наситени мазнини, което ги прави здравословен вариант за тези, които искат да поддържат балансирана диета и да контролират нивата на холестерола си.

Трябва да се отбележи, че ягодите са вкусен и универсален плод, който предлага редица ползи за здравето на сърдечно-съдовата система. Способността му да регулира кръвното налягане се дължи на неговите биоактивни съединения и съдържание на калий, докато въздействието му върху намаляването на холестерола се приписва на неговите разтворими фибри и антиоксиданти. Като включим ягодите в ежедневната си диета, можем да се възползваме от тези ползи и да насърчим здраво сърце и по-добро качество на живот.

Други ползи от ягодата

Само с приблизително 30 до 35 калории на 100 грама, ягодите са едни от най-нискокалоричните плодове, които можем да намерим на пазара. В допълнение, антоцианинът, отговорен за пигментацията, която произвежда червения цвят на ягодите, стимулира изгарянето на натрупаните мазнини.

Плодовете и зеленчуците са добра добавка поради високото си съдържание на витамини и антиоксиданти. При ягодите съставът им е 92% вода, водейки в класацията заедно с динята; Те също така са богати на витамини, антиоксиданти, калий и калций, компоненти, които потвърждават овлажняващите свойства на ягодите.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *