Домашно средство за контролиране на диабета и намаляване нивата на холестерола

Прегледи: 9 109
4.9/5 (12 гласа)

Какво е диабет тип 1 и тип 2?

При диабет тип 1 тялото не произвежда инсулин, тъй като имунната система е унищожила клетките в панкреаса, които го произвеждат. Това кара пациентите да трябва да приемат инсулин всеки ден. Въпреки че може да се появи на всяка възраст, диабетът обикновено се диагностицира при деца и млади хора.

Диабетът тип 2, който е най-разпространеният, се среща най-често при хора на средна и напреднала възраст. В този случай тялото не произвежда или използва добре инсулин, което води до твърде високо ниво на глюкоза в кръвта. Тъй като това е хронично заболяване, важно е пациентите да се научат да го контролират редовно.


Може да ви интересува

Какви са най-честите симптоми на диабет?

Сред най-честите симптоми на диабета са повишен глад, жажда и нужда от уриниране, умора, замъглено зрение, изтръпване на краката или ръцете и необяснима загуба на тегло.

Симптомите не се появяват с еднаква бързина в зависимост от това дали е диабет тип 1 или тип 2. Така, докато при първия се появяват бързо, само за няколко седмици, симптомите на диабет тип 2 могат да продължат години и почти не бъде забелязан, тъй като всъщност в много случаи хората, които страдат от него, нямат симптоми.

За да избегнете проблеми, е важно:

Нивата на кръвната захар не винаги са предвидими и могат да варират. Поради тази причина самоконтролът на глюкозата не само ви позволява да поддържате нива в рамките на целевия диапазон, но има и други важни положителни аспекти.

  • Често следете гликемичното ниво
  • Контролирайте теглото и намалете наднорменото тегло
  • Правете упражнения редовно
  • Контролирайте кръвното налягане
  • Контролирайте холестерола
  • Периодично проверявайте зъбите, очите и краката
  • Здравословна диета. Диетата на диабетиците трябва да се фокусира върху храни с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на мазнини, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Освен това трябва да се намали приемът на храни от животински произход, рафинирани въглехидрати и сладкиши. Към това се добавя консумацията на храни с нисък гликемичен индекс, които обикновено са тези с високо съдържание на фибри. Този индекс показва колко бързо дадена храна повишава нивата на кръвната захар.
Може да ви интересува:  Най-доброто домашно средство за понижаване на излишната пикочна киселина

Домашно средство за контролиране на диабета и намаляване  нивата на холестерола

Съставки

2 чаени лъжици сушени листа и корени от глухарче
125 мл вода

Начин на приготвяне

Сварете водата и отстранете от огъня. Добавете 2 чаени лъжици сушени листа и корени от глухарче. Покрийте и оставете да престои 10 минути преди да изпиете. Можете да пиете до 3 чаши на ден.

Глухарче

Глухарчето съдържа инозитол, който е много ефективен за ограничаване на холестерола. По същия начин пречистващият му ефект елиминира токсините или излишната течност от тялото, така че, в допълнение към елиминирането на LDL холестерола, силно се препоръчва в случай, че имате камъни в бъбреците или пикочна киселина.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *