Как да премахнете правилно ушната кал

Прегледи: 843
4/5 (3 гласа)

Излишната кал в ухото може да причини определени неудобства и усложнения и дори да намали слуховата способност. Ето защо е важно да разберете как да поддържате подходяща хигиена в областта на ушите, за да избегнете появата на тапи.

Защо се образува ушна кал?

Ушният канал е покрит с космени фоликули и жлези, които произвеждат масло, наречено ушна кал. Той е непропусклив за вода, има антитела и кисело pH, което му позволява да се бори срещу микроорганизмите, присъстващи в ухото.


Може да ви интересува

Функциите на ушната кал са:

  • Предотвратява навлизането на прах, бактерии или други микроорганизми в ухото и причиняване на щети
  • Предотвратява дразненето на кожата на ушния канал при навлизане на вода
  • Предотвратява инфекции
  • Очевидно е, че производството на ушна кал е напълно естествен и необходим процес

Въпреки това, този механизъм понякога може да се провали или да доведе до прекомерно производство, което причинява дискомфорт или дори запушва канала. Свързаните симптоми са болка, загуба на слуха, звънене или сърбеж.

Предпазни мерки при почистване на ушите

По принцип ушите изискват рутинно почистване. Не е необходимо да го правите всеки ден, но не трябва да прекарвате цял месец, без да обръщате внимание на тази област на тялото. Най-препоръчителното, просто и безопасно нещо е да почистите ухото и външния слухов канал внимателно с помощта на кърпа след душ. Този лесен жест е достатъчен, за да елиминира излишната ушна кал, която се отделя естествено.

Разтвори за премахване на ушна кал

Когато натрупването на ушна кал започне да създава проблеми, препоръчително е да отидете в аптеката в търсене на някои от продуктите, които съществуват на пазара. Сред наличните опции намираме:

Може да ви интересува:  2 мощни съставки за облекчаване на болките в гърба за 7 дни

Почистващ спрей с морска вода. Представлява едно от най-удобните (и икономични) решения, тъй като трябва да нанесете само няколко впръсквания във всяко ухо и излишъкът ще се елиминира сам.

Комплект за почистване. Те включват спринцовка, мундщук, кърпи, наред с други продукти, които са особено полезни при деца, които имат много ушна кал.

Физиологичен серум. Използва се за омекотяване на ушната кал преди отстраняването й и трябва да се прилага няколко дни, стига да няма вид нараняване в областта.
Чистачка с гъвкав силиконов край. Въпреки че трябва да избягвате поставянето на какъвто и да е елемент в ушния канал, има специализирани почистващи препарати, които могат да се използват.

Домашни средства за премахване на ушна кал

Физиологичен разтвор. Помага за омекотяване на восъка за по-лесно отстраняване. Просто трябва да смесите половин супена лъжица сол в половин чаша топла вода. С памуче капваме няколко капки с наклонена глава, за да проникне течността и след няколко минути сменяме позицията на главата, за да се отцеди.

Зехтин. Можем също така да помогнем на восъка да се отдели по-лесно с две-три капки топъл зехтин. Трябва да го оставите да попие за 10 минути и след това да избършете излишното.

Бадемово масло. Както при зехтина, бадемовото масло също помага за омекотяване на восъка, натрупан в ухото. Процедурата ще бъде същата като в предишния случай.
Това са някои от аптечните продукти или домашни средства, които можете да използвате, за да премахнете излишната ушна кал, в допълнение към поддържането на правилна, честа хигиена.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *